Компаниите в страните от Европейския съюз ще губят годишно с 8 милиарда британски лири (9,7 милиарда долара) повече, отколкото британският бизнес при така наречения твърд сценарий на Brexit. Това пише в. "Таймс", позовавайки се на данни на мозъчния тръст Civitas, предаде ТАСС.

"Ние сме най-важният пазар за износа на Европа. Никой в континентална Европа няма да спечели от загубата на възможността да търгува с Великобритания", цитира изданието думите на британския министър на транспорта Крис Грейлинг.

Министърът е убеден, че Великобритания и ЕС ще запазят режима на безмитна търговия и "разумните търговски споразумения", тъй като това отговаря на общите интереси.

Вестникът отбелязва, че поддръжниците на излизането от ЕС ще се възползват от новите данни на Сивитас като доказателство, че "твърдият Brexit" ще бъде неизгоден на първо място за самата Европа.

Така нареченият твърд сценарий означава Великобритания да напусне европейската зона за свободна търговия и да сведе отношенията си с Общността до обикновени търговски споразумения.

На 11 октомври в. "Таймс" публикува данни, според които ако Великобритания излезе от ЕС по твърдия сценарий, икономиката й може да губи по 66 милиарда лири (81 милиарда долара) на година под формата на пропуснати данъчни постъпления, припомня ТАСС.

/БТА/