Пловдивският окръжен съд постанови мярка "задържане под стража" на  29-годишния Васил Петров от Първенец .  Срещу него са повдигнати обвинения за жестоко убийство на възрастна жена, извършено по особено мъчитлен начин преди повече от 7 години и действия с цел удовлетворяване на полово желание чрез сила и привеждане в безпомощно състояние. 

При запознаване с материалите от воденото разследване съдът счита, че са налице достатъчно по своя обем доказателства, от които може да се направи заключение за наличието на обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на вменените му престъпления. Едновременно с това доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление,  като наличието на тази реална опасност се извлича и от обстоятелството, че лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от десет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Припомняме, че глухонямият Васил Петров от пловдивското село Първенец многократно е изнасилил местна възрастна жена на 84 години, след това я пребил жестоко, а накрая я е удушил. Зверството е извършено преди 7 години. Това съобщиха преди минути разследващите на извънредна пресконференция в областната дирекция на МВР в Пловдив. 

Шефът на полицията Христо Разсолков заяви, че изнасилвачът на 84-годишната Дияна Андонова е блудствал на 28 август тази година и с друга баба от Първенец. Неин съсед обаче чул шума и я спасил от изнасилване. 

29-годишният Васил Петров, който е извършителят на двете гнусни престъпления е бил разкрит след ДНК-профил в института по криминалистика. Биологичният материал от него съвпаднал с този, който оставил върху двете си жертви.