Холандската федерация иска да се проучи риска от изработените от каучук канцерогенни вещества, които се намират на терена.

Информационния портал „Дъч нюз“ съобщи тази сряда, че Кралската Нидерландска Футболна Асоциация (абревиатура на нидерландски – KNVB) е помолила да се направят допълнителни изследвания относно канцерогенните ефекти на веществата в изкуствената тревна настилка на терените.

Според Кралската Футболна Асоциация, е необходимо да се потвърди дали канцерогенните вещества от каучукови гранули, изработени от стари гуми и които се използват на терена, могат да попаднат в организма на спортистите. Въпреки, че още през 2006г. Кралската Футболна Асоциация възложи доклад на консултантска агенция Индустокс, резултатите бяха „твърде общи“, уточни Информационния портал „Дъч нюз“.

МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТ

В началото на 2016г., Европейската комисия разпореди разследване относно последиците от използването на каучукови изделия, включително малките частици в изкуствените тревни настилки, чиито резултати ще бъдат публикувани в края на тази година.

Освен това, в САЩ, правителството е възложило подобен доклад. „Като токсиколог, не бих играл по тези терени, тъй като не можем да направим точна оценка на рисковете“, заяви професорът от Университет „Мартин ван ден Берг“ в Утрехт„ по телевизионната програма „Зембла“.

 

Превод: Glas.bg