Искате бижу, гривна,чанта, нещо с което да се отличите от другите? Няма проблем! Разгледайте в интернет там има всичко. Не си харесахте? Тогава трябва да посетите Капана в Пловдив. Ръчните изработки и творческите процеси се реят почти из целия квартал и по-добро място от това, за да намерите нещо уникално едва ли има. Препоръчваме ви едно местенце, което е по ръба на арт квартала, но  не по-малко  изпълнено с идеи и креативност. Това е T.G. handmade art.

Там ще ви посрещне Тихомира. Не се притеснявайте да я наричате Тита, пак ще е толкова усмихната и любезна с вас. Тя ще ви изслуша, каквато и щуротия да ви се върти в главата и ще ви каже, как ще превърне вашото желание в продукт и това в случай, че не сте си избрали нещо от изложените кецове, чанти, портмонета, тениски и уникални бижута. Важно е да знаете, че каквото имате, най-вероятно го имате само вие.

Тита е започнала да се занимава с хендмейт изделия от почти 4 години. Всичко било просто хоби. Образованието й въобще не е предполагало това развитие - висшето си такова завършва със специалност "Екология", а средното в ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий" тук в Пловдив. Родом е от Шумен, но по-голямата част от живота си прекарва под тепетата, а именно 14 години от крехките й общо 25. Цялата й сръчност и умение да създава идват по-скоро наследствено. Тези качества ги има както майка й, така и нейната баба.

Тези дадености на Тита, заедно е с едно пред коледно "занимание" я подтикват да прави това, което върши в момента. Преди няколко Коледи тя подарява на приятеля си 25 подаръчета. Един за всеки ден от началото на месеца и така до 25-ти декември. Подаръците били малки, но ръчно направени и различни един от друг. Освен, че разбира се много харесал нейния жест, приятелят й предложил тя да направи Фейсбук страница и там да качи своите произведения. Не след дълго започнали да валят и желания на приятели и познати да им бъдат изработени различни изделия.

Друг важен момент за развитието на Тихомира е една сватба. Нейни притетели, знаейки на какво е способна, й се доверяват като я оставят да декорира всичко на тяхната сватба.  От украсата в ресторанта и сватбената маса до свещите и чашите, всичко е направено от Тита. Именно това, че тези декорации са извън нейната специфика и повлияват положително и я карат да вярва в себе си много повече.

В момента Тихомира работи предимно по поръчка. Хората идват и й казват какво желаят. Дори да звучи невъзможно, тя предлага вариант. Съответно, ако има съгласие изделието е факт. Разбира се има разположени много примерни модели на чанти , кецове и бижута и цялото й шопче (виж галерията), които определено грабват окото. Само докато провеждах интервюто в магазина влязоха няколко любопитни клиенти. 

Трябва да ви кажа, че има и поръчка, която всъщност Тита ще ви откаже. Това е, ако искате от нея копие на продукт направен от нейн колега, за което може само да получи поздравления.

Красотата и стойността на един продукт до голяма степен могат да зависят от своята уникалност. Както е и при хората. Уникалността е един добър критерий за оценяване на един продукт, а всичките в ателието на Тихомира са такива.

"Не използвам шаблон. Всяко едно нещо, което правя смея да твърдя, че е уникално. Ръката ми е една и тя всеки път трепери по различен начин", отбелязва Тита.

Тита ще намерите на:

Адрес: кв. Капана, ул. Алцеко 7

Фейсбук: https://www.facebook.com/TghandmadeArt/?pnref=lhc