Известното списание National Geographic, което се издава на английски и на още 39 други езика посвети октомврийския си брой за революционера и поет Христо Ботев. В него авторът Любомир Кюмюрджиев описва къде и как посреща гибелта си Ботев? Отнася ли в гроба си някаква мрачна тайна единият от създателите на Ботевата чета, Никола Обретенов? Изследователите още търсят отговорите на тези въпроси, а в редиците им се нарежда и екипът на National Geographic България.

Авторът описва това, което знае бългъринът за своя поет и това, което историците пазат за живота и смъртта на Христо Ботев. 

"...Масово известни са предимно клишетата за Ботев, създадени от Иван Вазов и Захари Стоянов. Самият Стоянов, първият биограф на воеводата, пише, че „хероят“ трябва да загине впечатляващо, поетично... и, образно казано, удря високото му чело с турски куршум!“ Николова напомня, че след смъртта на Ботев четниците се сбогуват с предводителя си, целувайки го по челото. Никой не споменава то да е било раздробено от куршум или поне окървавено. Дни по-късно, когато са заловени и последните разпръснати четници, османците изземат от Никола Обретенов карта, носена от Ботев във вътрешния джоб на мундира му, над сърцето. Самата карта не достига до нас, но всички, които са я видели, единодушно твърдят, че била пробита и кървава. Смъртта на поета революционер е кулминация на загадките, съпътстващи цялата му биография."

Голяма част от текста може да прочетете в сайта на National Geographic или в списанието, което трябва да излезе този месец