Лично аз ги виждам и двамата доста често! Всяка седмица са по стадионите в Пловдив. "Срещам ги" ежедневно и във facebook. Там обаче творбите им далеч повече привличат вниманието ми. Уникални снимки на пловдивски красавици, на сватби, на сладки малчугани и прочие, прочие.

Мернах преди минути текст, отново публикуван във фейсбук. Ето какво гласеше той:

Защо да наемем професионален фотограф за нашата сватба?
Не може ли един от гостите на сватбата - приятеля Пешо, братовчеда Ванко или ...(всъщност, кой е няма значение) да ни направи снимки без пари? И без това Пешо (или Ванко или...) си е купил „скъп” фотоапарат за 1000 лв., запалил се е по фотографията и по цял ден само щрака. Почти всички бъдещи младоженци, изчислявайки разходите на своята сватба в един момент си задават този въпрос. Да предположим, че дружно решат, наистина да спестят пари и се обаждат на въпросния Пешо и той възторжено обещава, че е техния фотограф и че ще снима всичко. А със спестените пари младоженците купуват по-голяма сватбена торта или за всяка маса в ресторанта се вземат още по две бутилки марково уиски. Сватбата минава..., веселба, купон... тортата е изядена, уискито е изпито... и родата е доволна.
Пешо е съвестен фотограф,
щрака постоянно с новия апарат... нищо, че уискито в един момент започва да му идва повечко. Три-четири дни след сватбата, предава снимките на младоженците, които разбира се, черпят за услугата. Разглеждайки снимките от сватбата, младото семейство се сблъсква със следната ситуация:
- Снимките на фотографа Пешо, не се различават особено от снимките на всички лели, чичовци и приятели, направени на сватбата с малки апаратчета и смартфони. Просто Пешо има знания и умения на фотограф, точно толкова, колкото лелите и чичовците и резултата от „скъпия” фотоапарат с който е снимано на автоматичен режим е равен на този от приличен смартфон.
- Снимките от църковния ви брак ги няма, защото в църквата е било много тъмно и снимките на Пешо са се размазали.
- Фотографът Пешо е снимал много в началото на сватбата, наблягайки на своите близки роднини и приятели и понеже е нямал много място на картата памет на фотоапарата, на вас ви липсват важни снимки от сключването на гражданския брак.
- Някои от ритуалите в ресторанта въобще не са заснети. Според Пешо, май по това време е бил в тоалетната или е ходил да пуши, но според него, тези ритуали не са важни.
- Всички снимки не са много на фокус за което, според фотографа е била виновна светлината, но Пешо ги е пооправил с една хубава програма и в резултат са странно бледи и с цветове, които нямат нищо общо с реалността. А за цифровия „шум” по всички кадри въобще да не говорим.
Скъпи бъдещи младоженци, изяденото и изпитото на тържеството Ви от близки, роднини и приятели ще бъде бързо забравено.
Сватбените Ви снимки остават за цял живот, като най-скъп спомен от този най-важен за вас ден. За Вас е важно всяка емоция, всяка усмивка и сълза от щастие да бъде запечатана завинаги. А това може да направи само подготвен професионален сватбен фотограф.

 

 

Този текст освен, че ме накара да се усмихна, би трябвало да ме накара и ако реша да се женя, да не рискувам, а да си платя на професионалист. Той си е една откровена манипулативна реклама. В което разбира се няма нищо лошо. За мен обаче по-интересно бе, как развиват своя бизнес тези момчета, успяват ли?

 

Screen Shot 2016-10-04 at 18.27.06И така! Първият фотограф, за който се сетих е Боян Ботев. Той е на 41 години. Улегнал мъж, доста младолик, енергичен, усмихнат, винаги готов да поздрави, рядко съм го срещал ядосан, но дори и тогава от него лъха позитивна енергия. Преди 2 години Боян отвори свое собствено студио. Вероятно мечта за десетки или стотици като него. "2Б студио"! Намира се в град Пловдив на ул. "Колю Фичето" 7А. Всички подробности ще откриете тук>>> https://www.facebook.com/BoqnBotevStudio/

 

"От 5-6 години се занимавам професионално с фотография. Кога се запалих ли? О, много отдавна. Може би бях 3-ти или 4-ти клас. Записах се на кръжок по черно-бяла фотография. От тогава обожавам да правя снимки", споделя Боян. Преди 2 години с финансовата подкрепа на моя партньор Георги Гроздев сбъднах една мечта - да имам студио. Сега имам възможност да правя продуктова фотография, детска фотография, да снимам модели... Да, в Пловдив, България, може да се живее много добре с пари изкарани от тази професия, но за целта ти трябва финансов ресурс. Имаш ли 30-40 000 лева да закупиш техника, след това можеш да печелиш много", разкрива ни Боян. "Най-голямото и доходоносно перо е сватбената фотография", добавя още той.

 

11203010 882202521838277 1972349516776797692 nДругият фотограф от Пловдив, с който ще ви запознаем е Андро Дюлгерян. Също страхотен пич, също винаги усмихнат. Замислям се, дали това да си позитивен тип не е просто задължително в тази професия. И сигурно е така. Всички искаме снимките ни да носят позитивна енергия, а ако са направени от някой намръщен и надут чичка, едва ли ще се получи желания ефект. Андро е на 29 години. Веднъж публикувахме една негова снимка. Без много - много текст и обяснения, фотографията му пожъна огромен интерес сред нашите читатели (Виж тук >>> http://www.glas.bg/264317/strahotna-snimka-na-plovdiv-ot-andro-dyulgeryan-obikoli-face.html). Андро все още няма собствено студио, но се е постарал да си направи изключително модерен сайт, от който можем подробно да се запознаем с работата му (http://www.dyulgeryan.com/). "Професионално се захванах преди 2 години. Изкарах курс, купих си първият профи-апарат, после втори, трети... Всеки път си казвам, че това е за последно, но постоянно ми се иска да имам все по-хубава и хубава техника", споделя Дюлгерян.

Тук се сещам за думите на Боян Ботев, които забравих да ви предам: "Ако си сам и нямаш нужните финанси, е много трудно. Каквото извадиш - хвърляш за техника, защото искаш да имаш още, и още по-добра."

Връщам ви при Андро: "Страшно скъпо хоби. Аз все още се уча. Постоянно гледам, какво правят по-опитните ми колеги, с часове съм пред компютъра и гледам уроци на световноизвестни фотографи. Стремя се да стана един от най-добрите", завършва Андро!

Е, това са Боян и Андро. Двама приятели на Glas.bg, чиито работа и услуги ви препоръчваме горещо.

Вижте в галерията малка част, от това, на което тези две пловдивски момчета са способни!