Федералният канцлер на Австрия Кристиан Керн заяви, че "споразумението с Турция работи, но не така, както бихме искали", предаде ТАСС.

Днес участниците в срещата на високо равнище във Виена "Миграцията през Балканите" обсъдиха споразумението на ЕС с Турция по намаляването на потока на бежанците, а също и затварянето на балканския маршрут за нелегалните мигранти.

Срещата на високо равнище на правителствените лидери на 10 европейски страни, които в най-голяма степен са засегнати от миграционната криза, бе организирана във Виена по инициатива на Керн. В нея участваха ръководителите на Албания, България, Унгария, Германия, Гърция, Македония, Сърбия, Словения и Хърватия, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и министърът на вътрешните работи в оставка на Румъния Петре Тоба.

Страните по балканския маршрут от Гърция до Германия стигнаха до съгласие, че трябва да се затегне контролът по външните граници, съобщи Керн, цитиран от ДПА.

Той допълни, че лидерите са обсъдили евентуално разширяване на мисията на Фронтекс за граничен контрол в района, тъй като 50 хиляди души са успели да стигнат до Германия от средата на февруари, въпреки че от тогава балканският маршрут е затворен.

Австрийският канцлер посочи, че лидерите са обсъдили също ускоряване на процедурите за убежище в Гърция, за да се намали броят на блокираните там мигранти, както и сключването на сделки за репатриране с африкански страни по модела на споразумението между ЕС и Турция.

"Трябва да си върнем контрола и да бъдем онези, които решават кой да идва в Европа, а не каналджийските организации", подчерта Керн.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също заяви, че нелегалната миграция трябва да бъде спряна и това трябва да стане цел на ЕС.

По думите й през последната година се наблюдава значителен напредък в борбата с нелегалната миграция. "Нашата цел трябва да бъде да спрем нелегалната миграция, доколкото това е възможно", каза Меркел", цитирана от ТАСС.