Жителите на Япония през последните 25 години държат световния рекорд за жени с най-дългата продължителност на живота, като средно живеят 84 години и половина. Освен това, почти никога не дебелеят. Вижте коя е тайната на тяхното дълголетие и младоликост.Японската писателка Наоми Мориама е автор на книгата “ Japanese Women Do not Get Old or Fat “ (Японките не остаряват и не дебелеят), в която са открити тайните на дълголетието на „чудесните“ японки. Жените в Япония се хранят изключително здравословно, а японската култура изисква сервиране на малки порции. 
Тяхната диета предимно се състои от риба, морски водорасли, плодове, соя, ориз, зеленчуци и зелен чай. Освен че са здравословни, тези храни имат и анти-ейдж ефект, заради който Японките винаги са младолики, съобщи zajenata.bg.

Наоми Мориама в книгата разкрива 5 тайни за фантастичен вид на Японките. 

1. Жените в Япония почти винаги ядат ястия, приготвени у дома, които предимно се състоят от риба на скара, ориз, варени зеленчуци, супа, зелен чай и плодове. Японките консумират цели 10% от общата консумация на риба в света, а съставляват само 2% от световното население. 

2. Храната се вари или се прави на скара, а вместо хляб японките ядат ориз. Обичайната японски закуска съставлява парче риба, ориз, тофу, водорасли, супа, млад чесън, омлет и зелен чай, всичко в малки порции.

3. Сладките десерти са рядкост в японската кухня, а когато се ядат винаги са в малки количества. Не че Японките не искат шоколади и сладкиши – просто са наясно с последствията и вредите от сладкото за здравето. 

4. Родителите учат децата си да ядат бавно и да оценят всяка хапка. Поради това японците никога не пълнят чинията до върха и не слагат големи порции, а всеки вид храна се сервира отделно. 

5. Спорта е част от ежедневието в Япония, велосипеди, туризъм и бягане.