Над 200 000 души се събраха на международното летище Калма в севернокорейския град Вонсан, където днес започна първото в историята на страната авиационно шоу, предаде ТАСС.

Шоуто ще продължи два дни и е наречено Международен авиофестивал на приятелството, допълва Асошиейтед прес. Проявата включва скачане с парашути, демонстративни полети на военновъздушните сили и много бира, посочва агенцията. За фестивала се говореше от няколко месеца. Той се вписва в усилията на Северна Корея да привлече повече туристи.

Първият ден на авиационното шоу започна с демонстративен полет на вертолет Хюз-500 американско производство. Това е многоцелева машина, която е на въоръжение в Севернокорейската народна армия. В шоуто участват и самолети руско производство, като Ту-154, Ту-134 и Ил-18. Най-голям интерес у зрителите предизвикват полетите на изтребителите руско производство МиГ-29 и Су-25, предаде ТАСС.

Шоуто се отразява от кореспонденти на водещи агенции, като ТАСС, Синхуа, Франс прес и Асошиейтед прес, както и от големи японски телевизии.

Вонсан, градът домакин на проявата, вече е популярен курорт за много китайци, а едно време беше посещаван и от японски туристи. Той привлича с плажовете си и планинските си пейзажи, в това число и ски курорт. Посещенията на японски туристи обаче белязаха рязък спад заради влошаването на политическите отношения след разкритията, че Северна Корея е похитила над дузина японци през 70-те и 80-те години на миналия век, а после и заради севернокорейските програми за балистични ракети и ядрени оръжия.

Новото летище на Вонсан впечатлява с терминала си с модерен раздвижен дизайн, в който има магазини и кафенета и в който преобладават стъклените стени и тавани. Летището преди е било използвано само от военни, но после беше преобразено в летище за гражданската авиация. 

(БТА)