Всяка връзка има своите върхове и спадове. За да се запази обаче, двамата партньори трябва да запазят добрия тон и да постигнат разбирателство въпреки различията си. Крещенето, обвиненията, обидите и заплахите само влошават нещата, макар че в пика на спора често емоциите взимат връх и казваме неща без да мислим и за които после съжаляваме. По-лошото е, че понякога са необратими.Ето и кои фрази е хубаво да избягвате, когато се карате с половинката, тъй като не само не решават проблема, а може само да го влошат:

1. „Това е по твоя вина“
Обвиняването на другия при спор идва почти автоматично. Реакцията на партньора ви обаче вероятно ще бъде остра и той ще ви върне обвинението. Фокусът на скандала ще се промени в посока на обвинения, а не на решението на проблема.

Има голям шанс да извадите наяве кирливите си ризи и да започнете да се карате за други неща, освен за настоящото недоразумение, които ще задълбочат пропастта помежду ви.

2. „Последния път направи същото!“
Вместо да се вторачвате в миналото и да изтъквате грешките на любимия човек, по-добре се концентрирайте върху настоящия проблем и причината за него. Ако започнете да му натяквате предишни провинения, само ще го накарате да се защитава по-яростно и ще се завъртите в омагьосан кръг.

3. „Искам да се разделим/развод!“
Наистина ли го искате или говори нараненото ви его? Това са тежки думи, които не можете просто ей така да хвърляте във всеки момент на неразбирателство, защото дори да не ги мислите, той може да се съгласи.
Ако в изблик на гняв се изпуснете, бързо осъзнайте грешката си и се извинете, като обясните, че това е било емоционално и не го желаете наистина.

Запомнете: Заплахите и ултиматумите в стил: „Ако не направиш това, ще те оставя...“ не са градивни по време на спор, а точно обратното.

4. „Ти си такъв идиот/глупак/страхливец“
Обидите също не са желателни, когато обстановката е напрегната. Ако засегнете егото му, той ще превключи на защитен режим и отново фокусът на проблема ще бъде изместен. А докато се защитава, нищо чудно и той да ви отвърне с обиди и цялата ситуация ще стане прекалено грозна.

5. „Не ми мълчи, а говори“
Тази фраза може да се изплъзне, когато единият отказва да комуникира по време на спора. Императивите обаче включват механизми у другия като инат, желание за наказание и отмъщение и само може да го мотивират да мълчи. Вместо да му заповядвате, по-скоро опитайте с по-мек тон в ролята на жертва: „Имам чувството, че не ме слушаш. Може ли да отделиш минутка да изясним тази ситуация?“.

Източник: tialoto.bg.