Преди около 10 години жена разглежда списание за мебели. Харесва си едно легло изработено от желязо и показва снимката на мъжа си, който работи в автоморга по това време. Човекът решава  да пробва  да изработи същото или подобно.  И успява. Дори отиват на изложение в пловдивския панаир. Там леглото се харесва на много хора. Така оттогава насам в Пловдив има работилница за железни мебели, както и за изделия от желязо, където всичко се изработва по желанието на клиента.


Мъжът и жената, за които става дума по-горе се казват Румен и Вивияна. Тяхната работилница е в Прослав, а нейното „лице” в Капана.  В центъра на Пловдив Вивияна приема поръчките, а магията на коването се случва и крайния квартал. Офисът в Капана е там само от 2 години и половина, но той показва успеха от развитието на бизнеса им във времето. Превръщането на арт квартала в пешеходна зона още повече допринася за движенито им във възходяща линия.


Какво могат да ви направят от желязо? Ако кажем всичко, няма да преувеличим. Основното, в което  се изразяват поръчките на фирмата им са мебели като легла, маси, столове (както за трапезарии, така и градински), парапети,сувенири, конзоли за огледала, чадърници и още, и още...


Най-хубавото нещо, когато идете да си поръчате каквото и да е било, знаете, че ще го имате само вие.  Артикулите са по поръчка – уникални са. Знаете ли, кое е най-трудното нещо за изработка? Няма да повярвате. Не са малки автомобили от 90-те с всичките им детайли, конзоли с 20 извивки или чадърници, които въобще не ви минава през ума, как са направени, а столът. Изненадани ли сте? Трудно е заради баланса, който трябва да бъде изчислен.


„Трябва да ви кажа, че най-трудното нещо за правене е метален стол, защото трудно се изчислява баланс и тегло . И дървен стол също трудно се прави. Хората това не го знаят.”, споделя Вивияна.


За нещо нетрадиционно като направа, пример ни бе посочен в изработката на кука. И то не каква, ами пиратска. Молбата за този различен артикул идва от Escape стаята в Пловдив, където много от вас вероятно са разгадавали загадки и са се забавлявали.


Освен сръчността на съпруга на Вивияна-Румен, за тях работят още двама души, които допринасят за бърза и качествена работа на фирмата. Благодарение на тяхната екипна работа, фантазия и творчество, клинетите винаги остават доволни от резултата.

Да опиташ нещо и да не се получи не е толкова фатално, колкото въобще да не опиташ, защото винаги ще се измъчваш с въпроса „Ами, ако бях?”. Понякога не знаеш откъде ще дойде късметът ти. Може да е докато просто разглеждаш списание...

Работилница  Желязо То
Телефон: 0887 62 04 42
Адрес:  ул. Алцеко 12
www.riva-bg.com