Говорителят за отбраната на фракцията на Германската социалдемократическа партия в Бундестага Райнер Арнолд призова в отговор на забраната на Анкара за посещение на германска делегация в "Инджирлик" от турската база да бъдат изтеглени войниците на Бундесвера, съобщава националният ежедневник "Die Zeit".

"Федералното правителство сега трябва да изясни друго място за позициониране на германските войници", катергоричен бе Арнолд, цитиран от "Фокус".

От редакцията припомнят, че Турция отказа достъп на представителите на Берлин, след като федералното правителство призна за геноцид масовите убийства на арменците в Отоманската империя в периода на Първата световна война.

Въпросът за удължаване на мандата на германската мисия в "Инджирлик" като част от международната коалиция срещу "Ислямска държава" е "изключен", подчерта Арнолд. Той изтича през декември тази година, а без съгласието на коалиционния партньор ГСДП гласуването на Бундестага за удължаването му няма да бъде успешно.

Още през юли лидерът на партията и вицеканцлер на страната Зигмар Габриел заплаши с изтегляне на германските войници от Турция, а председателят на Бундестага Норберт Ламберт (ХДС) счете предложението за изпълнимо.