Стоян Георгиев - асистент по екология в катедрата по Агроекология осъди Аграрния университет за опорочен конкурс за главен асистент по същата специалност. С решение №1438 от 14 юли 2016 година на Административен съд Пловдив се отменя избора на вуза за заемане на длъжността главен асистент по научната специалност “Екология и опазване на екосистемите”. Съдия Татяна Петрова е изпратила преписката на ректора на Аграрния университет, “за да предприеме необходимите действия по продължаване на административната процедура по провеждане на процесния конкурс за главен асистент”. Вузът ще изплати и разходите по делото от 510 лева на Стоян Георгиев.

На пресконференция днес в БТА д-р Стоян Георгиев разказа и за други нарушения в конкурса, които в крайна сметка дават предимство на неговата конкурента за позицията - “главен асистент”, секретарка на ректора Греков по онова време. “Комисията по приема на документи е затворила и двете си очи, защото Надежда Семкова е агроном и доктор на науките, но по специалност “Растениевъдство”, а не екология. Журито на конкурса не даде индивидуалните оценки на всеки член за нашите конкурсни разработки, по-късно не ми позволиха да видя както собствената си работа, а още по-малко и работата на моята конкурентка” - разказа д-р Стоян Георгиев.

Само за 2016 година Аграрният университет вече е осъден на два пъти за опорочени конкурси за преподаватели във вуза. Първият е в катедрата по “Лозарство”, където не бяха допуснати кандидати от Плевенския институт по лозата и виното”, защото досега не били работили в Аграрния университет. Вторият е случаят с позицията главен асистент по екология. “Автономията на Аграрния университет се разбира от неговата администрация като право да заобикалят научната етика при подбора на кадрите” - счита д-р Стоян Георгиев. Той продължава да се готви за нов конкурс и се надява Аграрният университет да не протака провеждането му.

“Ако вузът организира конкурса за асистент по екология в началото на учебната година, ако бъдат спазени решенията на Административен съд Пловдив, аз ще защитя пред журито по-добрите познания по екология, които притежавам. Колкото до моята конкурентка Надежда Семкова, съжалявам, но тя не би следвало да бъде допусната до конкурс по екология, както и аз не би трябвало да бъда допуснат до конкурс по растениевъдство” - заяви Стоян Георгиев.

Според него случаите на опорочаване на конкурси в Аграрния университет се отразяват на имиджа му сред младите хора, които все по-малко кандидатстват тук. Той е научил от вътрешни източници неприятната истина, че за учебната 2016/2017 година са приети едва около 400 при досегашен прием от около 800. Сривът на доверието в Аграрния университет според д-р Стоян Георгиев се дължи и на качеството на обучението в него. Как да има качествено образование и наука в университет, в който да си секретар на ректора е по-ценно, отколкото знанията по екология - заключи младият човек.