Президентът на Украйна Петро Порошенко "обеща украински флаг" на анексирания от Русия полуостров Крим и на сепаратистки Донбас, информира "Комерсант". Вестникът цитира вчерашното слово на украинския лидер в Киев по повод деня на националното знаме. Порошенко смята да върне на Украйна териториалната цялост в рамките на официално признатите й граници, констатира изданието.

Печатът в Русия коментира чествания днес в Украйна Ден на независимостта, провъзгласена през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. През 2014 г. украинците се отдалечиха и от Русия, оттогава "се мъчат да си намерят нов стопанин", заявява пред "Комсомолская правда" публицистът Павел Пряников.

Според него Украйна не е успяла да открие "гарант" в лицето на ЕС и сега се опитва да стане "протекторат, младши, зависим партньор на Америка" - САЩ. "Американците също имат изгода от Украйна. Тя е нещо като троянски кон за Русия, каквато е Полша в Източна Европа за ЕС", разсъждава наблюдателят.

Двайсет и петгодишната независимост на Украйна доведе до скъсване с Русия; днес Киев има нужда от нов формат на отношенията с Москва, пише "Независимая газета".

Според украинския социолог Олександър Вишняк "днешната пропаст между Украйна и Русия" е само етап в развитието на двустранните отношения.

"Естествено вече няма да има никакво обединение в обща държава - след Крим и Донбас народът няма да позволи това. Междудържавните отношения обаче може да бъдат възстановени. Ако бъде спряна войната в Донбас, махнати оттам - сепаратистите, възстановена - инфраструктурата, постепенно подновени - икономическите отношения с Украйна (равноправни, а не от позициите на "по-голям брат"), и ето че след 10-15 години ще може да нормализираме отношенията" помежду си, смята аналитикът.

"Дори ако Крим бъде изнесен извън скобите на помиряването и ситуацията бъде замразена, проблемът след време ще изгуби остротата си за украинците", твърди той пред "Независимая газета".

Междувременно обаче в навечерието на празника "Киев препоръча на медиите в Украйна да разкажат за "руския империализъм", отбелязва "Взгляд".

Украинското министерство на информационната политика разпрати на най-големите телевизии в страната препоръки как "да отразяват етапите от създаването на държавата Украйна", посочва мрежовото издание. Според едно от "ключовите съобщения", предлагани в документа, "днес независимостта на Украйна е основно препятствие пред руския империализъм и гаранция за свободното развитие на държавите и народите в Европа".
Украйна посреща годишнината с войнствени изявления. Президентът Порошенко предрича нахлуване на Русия, отбелязва "Аргументи и факти".

По-рано този месец Русия обвини Украйна, че се е опитала да вкара диверсанти в Крим. Украинските власти отрекоха. Но "именно диверсията в Крим принуди Киев да мине към военна риторика", заявява седмичникът.
Официална Украйна все още отрича нейни военни да имат нещо общо със скорошните събития на полуострова, където руските тайни служби заловиха "диверсионно-терористични групи от Украйна", напомня изданието.

Негови източници, близки до силовите структури в Киев, обаче признават, че е имало опит за диверсия. Но той бил извършен по инициатива на т. нар. партия на войната, която "дърпала конците на радикалите от доброволческите батальони" в Украйна.

"Никой не се съмнява, че щом му дойде времето, Москва ще може да представи солидни доказателства. Официален Киев обаче не може дори частично да признае обвиненията на Русия - страхува се окончателно да се изложи в очите на Запада", заключава "Аргументи и факти".

За 25 години независимост Украйна се е превърнала в инструмент на Запада, насочен срещу Русия, пише "Лента".
Електронният вестник определя Украйна като "бивша житница и ковачница с форма на държавност, стабилизирана във вид на постоянна политическа криза".

Украйна посреща годишнината от независимостта си "с неясни държавни граници, извънмерно равнище на бедност сред населението и мъгляви перспективи". Някога тя бе "сред най-процъфтяващите съветски републики, а сега самите украински политици я сравняват с африканските страни", се казва в статията.

"И в политически, и в икономически план Киев зависи от западните си партньори", изтъква украинският политолог Руслан Бортник. Според него суверенитетът на днешна Украйна днес не е съществено по-висок от този на някогашната съветска република. "Тогава зависимостта бе от Москва, днес - от Вашингтон и Брюксел", обяснява експертът.

Западните страни изграждат днес по-скоро не Украйна като такава, а един вид "Антирусия", твърди той.
"В крайна сметка никой на Запад не желае силна Украйна. те подкрепят държавата в днешния й вид, за да възпират и отслабват Русия. Ако Киев бе възприеман като равноправен партньор, страната най-малкото би получила безвизов режим, достъп до пазари. Но вместо да стане мост между изтока и запада, както биха искали огромното мнозинство украинци, Украйна стана стена", констатира киевският анализатор.

(БТА)