Ако сте избрали да използвате iPhone сред огромното разнообразие смартфони на пазара, можете само да се радвате. Той идва с набор функции, за които конкурентите му, работещи с операционната система Android могат само да мечтаят. Ето някои от тях:


Приложенията за iPhone почти винаги идват първи и изглеждат много по-добре
Като става въпрос за ново приложение, за много от разработчиците приоритет е App Store на Apple. За това има редица причини и една от тях е, че именно тези приложения носят повече приходи на своите създатели. Изследване на независимата компания за дизайн и реклама Infinium разкрива, че на Android програмите им отнема 28% повече време да се развият, отколкото на тези за iOS. Дори Google прави по-добри приложения за iPhone, от колкото за собствената си платформа. Това е защото версията за Android съдържа около 38% повече код, за да постигне същата функционалност. В резултат на това повечето от най-новите и най-известни игри и услуги, дебютират първо в App Store, а новите функции на тези, които съществуват и за двете платформи, се появяват първо за iOS.


Редовни ъпдейти за операционната система за всички поддържани устройства
Когато Apple пуска нова актуализация, тя достига до всички iPhone, iPAD и iPod Touch едновременно, в един и същ ден и час. Това е така, защото компанията има пълен контрол над това и няма намеса на оператор или друг производител на хардуер. В резултат на този факт, всички уязвимости в сигурността, софтуерни бъгове и грешки се фиксират с безмилостна ефективност в рамките на екосистемата. Това означава също така и, че потребителите могат да се радват на най-новите функции веднага, след като Apple ги пусне.
На всички ни е известно, че при Android нещата не стоят така – поради голямото разнообразие на устройства и поризводители, актуализациите се точат с месеци и биват забавяни допълнително от проверките на различните мобилни оператори.


Прост и лесен начин за търсене по подразбиране
От началния екран на всеки iPhone или iPAD, можете просто леко да плъзнете пръст надолу и да заредите полето за търсене. След това имате възможността да намерите всичко във вашето устройство – приложения, контакти, телефонни номера, съобщения, а също така и да търсите в интернет. SpotLight се справя и с някои основни изчисления, като за това трябва просто да въведете задачата в полето за търсене и веднага ще получите отговора, без да се налага дори да излизате от началния екран. Всичко това се случва благодарение на факта, че Apple прави както хардуера, така и софтуера на своите устройства и има пълен контрол над целия процес, който е оптимизиран максимално.


iPhone е по-сигурен
iOS на Apple е много по-сигурна платформа от Android. В своя доклад през 2015 година, Mobile Treat Report, Pulse Secure изчислява, че 97% от зловредния софтуер е насочен към Android устройствата, а едва 0.7% – към iOS. Touch ID сензорът за пръстови отпечатъци е допълнително ниво на защита, което работи лесно и безотказно, а iCloud е непреодилима бариера против кражбата на Apple устройства.


По-добра подкрепа на новите технологии
Apple е единственият производител на iOS устройства, което гарантира по-бързо приемане на новите технологии. Три години по-късно компанията не продава в своите магазини апарати, които не разполагат със скенер за пръстови отпечатъци. Това прави устройставата й много привлекателни за разработчиците, които се стремят бързо да усвоят тези технологии.


Софтуерът работи чудесно с всички устройства на компанията
Apple създава както хардуера, така и софтуера за своите модели, а това гарантира перфектната симбиоза между двете и лесното преминаване от едно на друго устройство при работа с документи, имейли или текстови съобщения. Приемствеността между тях е изключително полезна и това е нещо, което не може да бъде пресъздадено от останалите произовдители.

Lightning конекторът на Apple е много по-добър от Micro USB порта
Lightning конекторът може да не е стандартен, като Micro USB порта, но е много по-мощен буквално. Докато USB портът е ограничен до 9 вата момощност, Lightning конекторът осигурява 12 или повече. За разлика от своя съперник, той е универсален, което е много удобно – няма нужда да гледате, когато включвате кабела в него, защото няма как да сбъркате посоката. Освен това той е и двупосочен, което гарантира лесното му използване както за зареждане на iPhone и iPAD, така и на различни аксесоари, като клавиатура например. Lightning конекторът може да се използва и за аудио, като слушалки, оборудвани с него, могат да поемат без загуба стерео до 48 kHz цифров аудио сигнал.


Разбира се всеки потребител, който използва Apple устройство, може да пордължи да изброява още и още предимства, свързани със собствените му навици и предпочитания, а войната между iOS и Android феновете не е от вчера. Тя датира от далечната 2007 година, когато Apple предстваи своя първи iPhone и с него промени начинът, по който си взаимодействаме със своя телефон и както се вижда, няма да приключи скоро. Ако все още се чудите какъв да бъде новият ви смартфон – изчакайте още няколко седмици и хвърлете един поглед върху новия iPhone 7, който ще бъде представен на 7 септември. Може би точно това е смартфонът, от който имате нужда!