Експлозии, стрелба, крещящи хора, пръснати стъкла - това е представлявал в петъчната парижка вечер ресторант "Каса Ностра". Той се намира в източния 11-и район, който е смесен – има много мюсюлмани и хора от арабски произход.

Сафер, мюсюлманин от алжирски произход, е бил на работа зад бара и е преживял целия ужас. Въпреки това той отново застава на работното си място и спокойно връща лентата на кървавия ад пред Би Би Си.

"Бях на бара. Чухме силни експлозии, всички започнаха да крещят, върху нас се сипеха стъкла. Беше ужасно. Навсякъде имаше стъкла, които ни удряха по лицата. Видях две жени на терасата, които бяха ранени – едната в китката, другата в рамото. Кървяха много", разказва Сафер.

Той поел риска да застраши собствения си живот, но да помогне на пострадалите.

"Взех ги с мен и се втурнахме към мазето. Стоях с тях и се опитах да спра кървенето. Докато бяхме долу, чувахме изстрелите, които продължаваха горе", допълва барманът.

Ужасът достигнал своя пик не в самото заведение, а когато тръгнали да бягат по улиците.

"Когато излязохме навън беше пълно с тела и ранени хора", казва Сафер.

Истински късметлия се оказва 54-годишният Жан-Пол Люгон, който имал среща в ресторанта, но тя се отложила и той пристигнал минути, след като убийците си тръгнали.

"Чувствам толкова много гняв. Чист гняв. Това са невинни хора", допълва Жан-Пол.

В северния 18-и район, един от основните мюсюлмански квартали на Париж, гневът също е осезаем.

"Не сме като тях, нямаме нищо общо с тях. Отвратени сме", категоричен е 44-годишният Джамал. Той се притеснява и за по-дълбокото влияние, което атаки като тези оказват върху мюсюлманската общност. И твърди, че французите не ги приемат.

След нападението над "Шарли Ебдо" се повдигнаха въпроси за живота на младите мюсюлмани във Франция. Защо тези хора искат толкова да навредят в името на Господ? Има ли Франция конкретен проблем?

Сафер няма отговорите на тези въпроси. В някои отношения историята му прилича на тази на Ласана Батили, млада имигрантка от Мали, която е скрила група от изплашени клиенти от нападението над магазина за кашерни храни през януари.

И двамата са мюсюлмани и са рискували живота си за другите, докато в същото време други хора с тяхната религия са способни да извършат клане.

Този контраст вероятно илюстрира сложната природа на мюсюлманските отношения във Франция.

"Това няма нищо с религията. Истинските мюсюлмани не са създадени, за да убиват хора. Това са престъпници", завършва Сафер.