Александър Апостолов - собственик на охранителната фирма "Трафик СОТ", не разчита на бухалки. Неговата сила са инженерите в екипа му и собствената му визия за това как да опази селските райони в страната от местните разбойници, които я тероризират, пише в обширен материал електронното издание на Капитал. Впрочем идеята му да навлезе в един силно конкурентен пазар като охранителния е много лична. "След смъртта на моите баба и дядо, които живееха на село, открих, че са били тормозени от селските пияндета и безделници. Всяка седмица носехме храна и малко пари на старците и всяка седмица са им ги прибирали. Тогава реших, че това не е само мой проблем, той е проблем на хиляди селски хора - те просто нямат защита от никого", разказва Александър Апостолов. Затова и навлизането му в бизнеса с охрана е много различно: взема кредит от 150 хил. лева, наема 55 квадратни метра офис, купува охранителна техника и два автомобила на старо, назначава 12 души персонал. Целта: да даде спокойствие и сигурност в една селска община като Хисар, която е обявила обществена поръчка за охранителна дейност. Спечелил я по две причини: най-добра цена плюс субсидиран от него проект "Социални програми в защита на хората".

Тактика

 

Навлизането на "Трафик СОТ" на пазара в Пловдивска област, където 170 фирми имат същия бизнес, става някак неусетно за конкурентите на младата компания. Някакви ентусиасти започнали да предлагат охрана на селата. Хайде де - че какви пари има там на село? Имало. Днес "периферията" на охранителния пазар се измерва за "Трафик СОТ" с абонати в над 500 села в областите Пловдив, Сливен и Стара Загора. "Финансирахме старта си в новия за нас бизнес и по още един начин - чрез средства от другите направления, където имаме опит - ние сме търговци на услуги и техника, предлагани от "Виваком", спомня си Александър Апостолов. Впрочем и първият кредит за "Трафик СОД" е гарантиран именно с опита и резултатите в останалите дейности, развивани от Апостолов. За една година той е погасен.
И докато в началото никой не обръща внимание на "ентусиастите", през 2015 година те "изведнъж" стават сила на охранителния пазар - за 3 месеца сключват договори с близо 1000 обекта. Единият от които се нарича "Либхер Хаусгерете Марица". "Мисля, че голямата компания ни предпочете именно заради социалната насоченост на дейността ни в селска България", коментира Апостолов. През 2016 година в портфолиото на "Трафик СОТ" вече има близо 4000 обекта за охрана, от които 5% са частни домове. Основният източник на печалба на компанията обаче са видеонаблюдението, мониторингът и мобилната физическа охрана. По всички български бизнес стандарти фирмата вече е голяма - с екип от 335 човека, със собствена сграда от 2700 кв.м площ (закупена с кредит от 1.5 млн. лв - бел. авт.), хиляди камери и записващи устройства, 60 автомобила и годишен оборот от над 3.4 млн. лева. От 2014 година "Трафик СОТ" е на положителен финансов резултат. "Тогава постигнахме 12 хил. лева печалба, а през 2015 година тя вече е много повече", казва Александър Апостолов.

 

Конкурентни предимства
"Основните ни предимства са три: безплатна за клиента техника и монтаж, ниски такси, 100% обезпечение при кражба - казва собственикът на "Трафик СОТ". И го доказва с цифри. "Стандартните" оферти за охрана в Пловдивска област най-често са следните : минимум 250 лева за закупуване на охранителна техника, месечни такси от 25 лева до 25 евро, изплащане на щети, след като са доказани в съда и чрез финансови документи - фактура. Сравнението очевидно е в полза на "Трафик СОТ". Александър Апостолов не казва, че гарантира 100-процентова сигурност за клиентите си. "Когато обаче откраднат 30 стека цигари за 1500 лева в едно квартално магазинче, което е 1/8 от всичките му активи, на следващия ден аз покривам щетите", обяснява той.

Социалният фактор
До средата на 2016 година фирма "Трафик СОТ" има сключени договори за охранителна и за социална дейност с девет български общини - Созопол, Карлово, Хисаря, Калояново, Съединение, Раковски, Сливен, Стара Загора и Мъглиж. Според Александър Апостолов до 2019 година неговата система за охрана и социална дейност ще се разпростре във всички 256 български общини. "Искаме да дадем на всеки възрастен човек по едно устройство за пряка връзка с нас, на което има и паникбутон - не само срещу крадци, но и когато има непредвиден здравен проблем", разказва за плановете си Александър Апостолов. Устройството вече е разработено от неговия инженерен екип и върши работа. След като направили допитване до хората, които вече имали устройства за връзка, се оказало, че те предпочитат да работят със стационарния си домашен телефон, а не с това сравнително малко мобилно устройство, което компанията им предоставя безплатно. "Затова разработихме още един вариант за сигурност на възрастните хора - ако вдигнат слушалката на телефона си и не наберат никого в продължение на 20 секунди, значи има проблем и нашите екипи се вдигат по тревога. Това значи, че човекът или се чувства зле, или е нападнат", обяснява Апостолов. За да покаже на потенциалните си клиенти - българските общини - как точно се правят проектите за наблюдение и за социална сигурност на хората от селските райони, компанията разработва и сключва първия си пилотен проект в град Съединение. "По договор общината плати 65 хил. лева за дейността ни, а ние дадохме услуга за 100 хил. лева. И това не беше дъмпинг, а представянето на един нов модел на портфолиото на фирмата ни", казва Александър Апостолов. За ефективността на модела "сигурност плюс социална подкрепа" говори фактът, че през 2015 година екипите на "Трафик СОТ" са били потърсени 79 600 пъти от възрастните хора в посочените по-горе общини, те са се отзовали и са направили 12 080 курса до болници и поликлиники, за да закарат и върнат обратно по домовете им нуждаещите се. От 2014 година компанията в тази си дейност си сътрудничи и с Българския червен кръст.

SOS! Час внимание!

„SOS! Час внимание!” e още една от социалните дейности на фирмата. В кампаниите, които се провеждат по няколко пъти в година участие взимат и много родни звездни. Поредната такава кампания приключи днес отново с голям успех. Тя се проведе в центъра на Стамболийски. Над 200 души посетиха пункта на доброволците от „SOS! Час внимание!” и провериха здравните си показатели. Голям проблем се оказа диабетът – в града има над 600 души, които са инсулинозависими. Голяма част от тях получиха и безплатни швейцарски апарати за измерване на кръвна захар.

„Понякога забравяме за здравето си, а то е много важно! Много се радвам да виждам как млади хора се интересуват от нас пенсионерите и отделят от времето си, за да помогнат. Рядко меря кръвното си, защото нямам апарат вкъщи. Трябва по-често да се организират такива инициативи”, разказва 72-годишната баба Стояна.

Съвместната кампания на Трафик СОТ и БЧК – Пловдив се провежда вече повече от две години. За този период от време са се включили стотици доброволци от различни възрасти. Посетени са всички населени места от общините Хисаря, Калояново, Съединение, Карлово, Раковски, Стара Загора и много други.