Пекин. Сърбия и в бъдеще може да разчита на искрената поддръжка на Китай в защитата на териториалния й интегритет, пристигането на нови инвестиции, както и на сътрудничество при закупуването на ново военно оборудване и оръжие, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“ в материал, представен без редакторска намеса.
Това са трите ключови точки от срещата в четвъртък на четири очи между сръбския президент Александър Вучич с ръководителя на китайската държава Си Цзинпин и двустраните разговори с най-близките им сътрудници. Вучич се срещна със Си в Пекин, където участва в форума "Пояс и път", като в присъствието на двамата президенти бяха подписани няколко споразумения за китайските инвестиции в Сърбия, които ще достигнат общо 7.5 млрд. евро.
Вучич, който бе приет във Великия дом на народа в Пекин, заяви, че е много доволен от срещата, както и че ще донесе добри новини в Сърбия след искрения и приятелски разговор с китайския президент.
„Президентът на Китай даде зелена светлина за военно-техническото сътрудничество със Сърбия. Вече договорихме два безпилотни летателни апарата, искахме от Китай и трансверсална технология и „ноу хау“ за нашите дронове „Пегас“, а мислим и за китайски ракети „земя-въздух“ със среден обсег. Става въпрос за три батареи, с които да защитаваме нашето небе. Днес Сърбия е значително по-силна от преди 20 години, а след 5 или 10 очаквайте силата на нашата страна да се увеличи още повече“, поясни сръбският държавен глава.
Както неофициално разбира „Вечерне новости“, Белград е заинтересован да купи дронове от ново поколение „Вин Лун“. Също така е изказано желание за закупуване на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) FK-300 за защита на територията от въздушни нападение, известни, като „китайските С-300“. Те могат да изстрелват 12 ракети едновременно по шест цели на височина до 30 километра.
Президентът Си е казал на Вучич, че малко страни по света, освен Сърбия, открито говорят и приемат приятелството с Китай. Той заяви, че Сърбия е важна страна в изграждането на инициативата „Пояс и път“ и е подчертал, че позицията на Пекин по косовския въпрос не се е променила.
„Китай има много твърда позиция за Косово, защото уважава Сърбия, която взема независимо своите решения и е държава в истинския смисъл на тази дума.
„Можем да разчитаме и в бъдеще на това разбиране и подкрепата от страна на Китай в предотвратяването на това, Косово да стане член на Интерпол, ООН и други международни организации“, заяви Вучич, който още веднъж е уверил Си, че Пекин винаги ще има подкрепата на Сърбия за Тайван и други области.
Сръбският президент разкри още, че Си му е казал, че никога няма да забрави посещението си в Сърбия и смедеревския завод „Железари“, както и че, дори да не е било планирано, по настояване на китайската страна е подписано споразумение с „Ексим банк“ за финансиране на линията Нови Сад - Суботица. Подписано е споразумение за финансиране на строителството на автомагистрала "Прелина-Пожега" по Коридор № 11 и е подписано Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество между правителствата на Сърбия и Китай, което предвижда предоставяне на безвъзмездна помощ от Китай за съвместни проекти.
Първият човек на Сърбия също така се обърна към делегатите на Комунистическата партия на Китай на панела „Свързване между хората“.
„Важно е Сърбия да си сътрудничи с Китай, защото тя е голяма сила, която, за разлика от другите, не оказва натиск, но винаги се придържа към уважение към малките страни. Ако Пекин продължи и поддържа този подход към малките нации и държави, уважението и взаимното уважение, това е нещо, което целият свят иска да види и да придобие нови приятели и хора, които ще подкрепят китайските идеи“.
Президентът Си е приел поканата на Вучич да посети отново Сърбия.
„Даде разпореждане на външния си министър да намери време в пълния му график. Със смях ми каза да знам колко му е било важно да види моята воля да го посрещна още веднъж. Ще бъде короната на моята работа и кариера, че президент Си ще дойде втори път в Сърбия, защото това ще донесе много неща в страната ни“.

Превод и редакция: Иван Христов