Москва. В четвъртък се състоя среща между Владимир Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, пише руският вестник „Российская газета“. Срещата може да бъде определена, като историческа, тъй като последния контакт на високо равнище между Москва и Пхенян беше през 2011 година. Тогава Дмитрий Медведев заемаше президентския пост и прие на посещение в Русия бащата на настоящия севернокорейски лидер Ким Чен Ир. Самият Владимир Путин се срещна с Ким Чен Ир през 2002 година.
В настоящите условия посещението на Ким Чен Ун в Русия има принципно значение не само за развитието на двустранните отношения, но и за международната сигурност като цяло. Главната тема на преговорите стана обсъждането на решение за ядрените проблеми на Корейския полуостров.
В самото начало на преговорите двамата лидери дадоха да се разбере, че имат големи надежди това посещение да допринесе за решение на въпроса за урегулирането на ситуацията на Корейския полуостров.
„Уверен съм, че вашето посещение днес в Русия ще подпомогне развитието на двустранните отношения и ще позволи да разберем по-добре по какъв начин можем да подпомогнем урегулирането на ситуацията на Корейския полуостров“, заяви Путин, при откриването на преговорите.
Руският президент подчерта, че Москва приветства усилията на Северна Корея за развитие на диалога с Южна Корея и за нормализация на отношенията между Пхенян и Вашингтон.


Превод и редакция: Светлин Божков