Велико Търново. Засилено ще е полицейското присъствие по основните пътни участъци на територията на област Велико Търново по време на предстоящите почивни дни около Великден. Това каза Пенчо Христов, полицейски инспектор в Сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той отбеляза, че е създадена организация за следене спазването на въведените ограничения за движение на тежкотоварни автомобили в последния работен и последния почивен ден. Екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени на участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Пенчо Христов отбеляза, че на територията на областта това са път Велико Търново – Габрово – на изхода на Велико Търново, или т. нар. Присовски завои, път Плевен – Русе – на кръстовището за село Горна Студена, в Прохода на Републиката – на Предела между Велико Търново и Стара Загора.
Христо съобщи, че по време на празниците ще работят всички камери за следене на скоростта, налични в Областната дирекция – две стационарни, шест мобилни и една стационарно преносима. Пенчо Христов препоръча преди пътуване шофьорите да проверят изправността на превозното средство – спирачната система, маслото, антифриза и светлините, състоянието на чистачките, резервоарчето с миеща течност за стъкла, състоянието на гумите, аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител. Препоръчително е водачите да монтират стабилно детско обезопасително столче при превозване на деца, да се заредят с вода за пиене и вода за автомобила, а за мобилния телефон да си вземат зарядно за автомобил. Добре е да се планира пътуването, но не и времето за пристигане. Маршрутът трябва да се планира от рано, да се използва светлата част на денонощието за предвижване, да се правят по-чести почивки, а при наличие на повече шофьори в автомобила, при дълъг път те да се сменят.
„Не си поставяй предварително час на пристигане. Ако закъснееш, това може да те притесни и да те предизвика към рисково шофиране с превишена скорост и неправилни маневри“, посочи Христов. Той препоръча преди тръгване водачите да се осведомят се за въведени временни ограничения на движението и да проверят има ли участъци в ремонт по маршрута, по койот предстои да минат. Всеки шофьор трябва да провери валидността на свидетелството си за управление на МПС и в никакъв случай да не тръгва на път със свидетелство с изтекъл срок на валидност. Преди пътуване той трябва да се информира за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата. Такава информация той може да получи във всяко районно управление на МВР,в отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР или от Портала за електронни административни услуги на МВР. „Водачите и пътниците трябва да бъдат отговорни към себе си и към останалите участници в движението, да бъдат толерантни на пътя и при възникване на непредвидени ситуации да сигнализират на телефон 112“, посочи Христов.
Надежда КРЪСТЕВА