Стартира масова проверка на къщите за гости в страната със срок от 2 месеца. Още днес се проведоха работни срещи за координация на проверките. Към настоящия момент изискахме от Държавен фонд "Земеделие" пълен списък на къщите, построени от 2011 г. насам. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова във връзка с проверките на къщи за гости в страната.
 

"Основната проверка ще се състои в това, да поискаме документите за европейското финансиране, проекти и други. Ще събираме сведения за това дали в къщите за гости се осъществява реална туристическа дейност", каза още тя. 

"От прокуратурата се съмняваме, че собствениците на част от къщите за гости са осъществявали на документи туристически дейности за първите 5 години на мониторинг. След това няма нито един регистриран турист", допълни говорителят на прокуратурата. 

"Имаме основание да смятаме, че има строителство на такива къщи на забранени територии. Има определени населени места и общини, в които не се допуска европейско финансиране, тъй като те са с развит туризъм. В село Ахелой, Поморие е забранено европейското финансиране, но на около територията на селото може да се осъществи, а в дадени случаи къщите дори са по-близо до морето", разкри Арнаудова. 

"При проверките ще се иска и регистърът на посетителите и раздадените туристическите карти", завърши Румяна Арнаудова.