Гръмотевични бури и интензивни валежи се задават на Великден. В петък и събота следобед ще паднат повече дъждове, прогнозира пред "Телеграф" климатологът проф. Георги Рачев. В съботния ден има възможност за гръмотевични бури, когато ще е налице типично лятно време с топъл въздух и неустойчива въздушна маса, която в следобедните часове ще дава възможност за образуване на купесто-дъждовна облачност и падане на краткортрайни валежи.
 
"Няма как отсега да се каже дали ще има градушки. Вероятност за такива има в петък или в събота следобед. В четвъртък прогнозата ще бъде значително по-точна и ще може да се каже къде и евентуално кога могат да се очакват. Отсега е просто гадаене", коментира проф. Рачев. Заради риска от щети по автомобилите застрахователи съветват шофьорите да прибират колите си в свои или чужди гаражи, да ги завиват с одеяла или с дюшеци. В краен случай те могат да ги приютяват и под големи дървета, за да се избегнат сериозни щети по ламарините от ледените късове. 

В неделя температурите ще бъдат около 2-3 градуса по-ниски от тези в събота и ще бъдат в рамките на 18-22 градуса. Времето ще бъде влажно. Хората, които ще посрещат Великден на открито, задължително трябва да помислят за втори вариант, тъй като в следобедните часове вероятността за валежи е много голяма. А тези ,които ще палят свещичка за здраве в църква, трябва да си носят чадър. Времето ще се задържи още по-гладно в понеделник и температурите ще паднат с още 2-3 градуса, като максималните ще бъдат между 15 и 20. 

Днес пък ще бъде много по-слънчево, а валежи почти не се очакват. Температурите рязко ще се вдигнат. Максималните ще бъдат между 17 и 23 градуса. В четвъртък, петък и събота температурите почти навсякъде в България ще бъдат над 20 градуса, а на много места ще достигнат и до 25.

Вчера дъжд с песъчинки от Сахара се сипеше над страната.