Техеран. Иран заплаши да затвори Ормузкия пролив, в случай, че САЩ продължат натиска върху Техеран, пише руският вестник „Експерт“. Командващият на военноморските сили на Революционната гвардия контраадмирал Али Реза Тангсири заяви, че Иран ще предприеме тази крайна мярка, ако види реална заплаха за транспорта на своя петрол. По-рано представители на САЩ обявиха, че имат намерение да сведат износа на ирански петрол „до нула“.
„В случай, че Иран бъде лишен от изгодата, която получава от експлоатацията на Ормузкия пролив, който е международна водна артерия, ние ще го затворим“, заяви Тангсири. Той подчерта, че Иран няма да остави без отговор всякакви външни заплахи за своите интереси в Персийския залив и ще „отговори пропорционално“, защитавайки своите южни морски рубежи.
Иран не за първи път заплашва да затвори Ормузкия пролив, в отговор на санкциите срещу страната. Проливът съединява Оманския и Персийския заливи, и стратегически е един от най-важните проливи в света, заради огромния обем на транспортирани петролни продукти през него.



Превод и редакция: Светлин Божков