Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган губи популярност не само сред електората, но и сред съпартийците си, пише руският вестник „Независимая газета“. Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу разкритикува ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Бившият премиер смята, че след местните избори на 31 март обкръжението на Ердоган трябва да приеме реалността на спада на електоралната подкрепа за партията. Според Давутоглу причината за това е системна криза в управляващата партия.
„Ние трябва да приемем факта за спада на подкрепата и да си направим внимателни изводи“, смята Давутоглу. По неговите думи, в партията е възникнал паралелен властови център, представителите на който се поставят над „устава и правилата“.
Бившият премиер разкритикува съюза на ПСР с Партията на националистическото движение, който по думите на Давутоглу, е превърнал неговите съпартийци в заложници на по-слаба политическа група.
Бившият премиер смята, че на резултатите от местните избори е оказала влияние и продължаващата икономическа криза в Турция, с която управляващата партия не може да се справи.
„Ние не можем да решим икономическите проблеми просто като отричаме тяхното съществуване“, заяви Давутоглу.



Превод и редакция: Светлин Божков