Москва. Министерството на отбраната на Русия разглежда възможността за построявване на две атомни подводници от новия тип „Борей-К“, които ще могат да изстрелват крилати ракети, съобщи в събота пред ТАСС източник от руския военно-промишлен комплекс (ВПК).
„Военното ведомство разглежда възможността за създаване на още два „Борея“, но не с балистични, а с крилати ракети с голям обсег. Ако се вземе това решение, подводниците ще се строят по новия проект „Борей-К“ с предаване на поръчителя след 2027 година“, заяви събеседникът на агенцията без да даде повече подробности за предполагаемите характеристики на новите подводници.
В момента руските субмарини от серия „Борей“, както подводниците проект 955, така и подобрените 955А („Борей-А“), са стратегически и могат да носят на борда по 16 балистически ракети „Булава“. В бойния състав на руския флот има три подводници проект 955 – „Юрий Долгорукий“, „Александр Невский“ и „Владимир Мономах“, а в момента се провеждат ходови изпитания на главната подводница от модернизирания проект 955А „Княз Владимир“, освен това в корабостроителницата „Севмаш“ в Северодвинск се строят още четири подводници „Борей-А“.
Към днешна дата Военноморския флот на Русия има два типа подводници: субмарини проект 949А „Антей“ и подводници проекти 885 „Ясень“ и 885М „Ясень-М“. В бойния състав на флота има шест „Антея“ (всеки има на въоръжение по 24 крилати ракети „Гранит“) и една подводница проект 885 „Северодвинск“. В момента се провеждат заводски ходови изпитания на главната подводница от модернизирания проект 885М „Казань“ и се строят още пет от този вид. (на „Ясените“ има по 32 пускови установки за ракети „Калибър“ и „Оникс“).
В състава на Военноморските сили на САЩ има четири стратегически подводници клас Ohio, които бяха превърнати в носители на крилати ракети. Те могат да носят до 154 „Томахоука“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"