София. Ястието левенги - пълнено пиле или риба, се сервира на празници, семейни тържества и трапези за гости. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България. Тя поясни, че традицията за приготвяне на ястието датира в Азербайджан още от XII век. «Пълнежа на левенги се променя в зависимост от региона, в който се приготвя. Известни са няколко вида плънки: орехи и лук; различни билки и зеленчуци; левенги с нар: пълнеж от извара или зърнени култури. Левенги се приготвя по различни начини. В първия случай орехите и лукът се намачкват, овкусяват се със сол и черен пипер и се пълни предварително почистената риба или пиле. Коремът на рибата се зашива, приготвя се в тандър, на слаба скара или на пещ. Във втория случай, нарязани стафиди и натрошени орехи се запържват в масло, добавят се кисели краставички, пържен лук, смесват се със сол, черен пипер и канела, и се пълни предварително почистената риба или пиле. За да се изпече по добре, да има червена коричка и по-добър вкус пилето или рибата се намазват със заквасена сметана и шафран. Освен рибно или пилешко левенги има и от патладжан или от кебап. В южните райони на Азербайджан най-често срещано е пилешкото левенги“, разказа посланик Наргиз Гурбанова.
Росица АНГЕЛОВА