Москва. Министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу потвърдиха в хода на телефонен разговор в четвъртък желанието си за мирно разрешаване на конфликта в Либия, гласи съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
Страните са обменили мнения за текущата ситуация в северноафриканската страна и са „изразили опасенията си от сериозното изостряне на обстановката и постоянните сблъсъци между различните въоръжени групировки в Триполи, довели до множество жертви:. „Руската страна е подчертала, че дълбоката криза, която е обхванала Либия е следствие от интервенцията на НАТО през 2011 година“, отбелязват от дипломатическото ведомство.
„Потвърдено е съвместното желание да се съдейства за прекратяване на бойните действия и постигането на примирие между воюващите страни изключително по пътя на политико-дипломатически диалог на основата на Плана за действие на ООН за разрешаване на сирийския конфликт“, се казва в съобщението.
В момента в Либия има две правителства: международно признатото Правителство на националното единство (ПНЕ) на министър-председателя Файез Сарадж в Триполи и временният абинет на министрите Абдула Абдурхман ал-Тани, действащ в източната част на страната заедно с избран парламент, който е подкрепен от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар. На 4 април Хафтар обяви началото на офанзива срещу Триполи. Сарадж от своя страна даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.

Създаване на сирийската конституционна комисия

Страните също така обсъдиха необходимостта от започване на работата на сирийската конституционна комисия.
„Разгледан е ходът на подготовката за следващата среща на високо равнище в астанинския формат за Сирия (на 25-26 април в Нурсултан (Астана)), на която акцент ще бъде възможно най-бързото започване на работата на конституционния комитет с цел изпълнение на Резолюция 2254 на СС на ООН и решенията на Конгреса за сирийски национален диалог“, отбелязват от руското МВнР.
Министрите са обсъдили редица практически теми от двустранното сътрудничество, включително в контекста на резултатите от състоялото се на 8 април в Москва заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнищи.
Предишната среща на високо равнище за Сирия в столицата на Казахстан с участието на заместник-министри на Руската федерация, Иран и Турция се проведе на 28-29 ноември 2018 година. Основни теми бяха положението в провинция Идлиб и създаването на конституционен комитет. Решението за неговото сформиране бе взето на Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи на 30 януари 2018 година. Предполага се, че комисията ще включва делегати от сирийското правителство, опозицията и гражданското общество.

Превод и редакция: Иван Христов