Солун. Санкциите срещу Русия и ответните мерки са нанесли щети на икономиката на Гърция и пречат на нейното развитие, заяви съветникът на гръцкия премиер по въпросите на сътрудничеството с Русия и Източна Европа Димитрис Веланис, цитиран от РИА Новости.
„Разбираме колко навреди на пазара това противопоставяне и аз лично смятам, че е неуместно политиката да се намесва в чистата икономика и да пречи на икономическото развитие. Уверен съм, че въпросът ще бъде решен“, заяви той.
По неговите думи, от ограничителните мерки страда износът на гръцки селскостопански стоки. Той напомни, че през миналата година експортът е намалял от 500-700 милиона евро до 170 милиона.
„От това пострадаха гръцките производители и руския пазар, защото качеството на гръцките стоки е много по-високо от това на конкурентните продукти“, твърди Веланис.
Той подчерта, че Атина е против рестрикциите.
„Ние продължаваме да сме против санкциите. Бизнесът се старае да пробие, правителствата се опитват да се разберат помежду си каква е ползата от тези санкции. Засега те са в сила. Ние – и премиерът, и правителството – винаги сме казвали, че сме против тези санкции“, подчерта съветникът и призна, че тези мерки са взети без да се отчете мнението на страни, като Гърция.
По неговите думи, при организирана и внимателна работа стокооборота може да се увеличи многократно. Веланис призна, че Атина говори със срам за сегашните четири милиарда евро, тъй като е възможно обмена да е за десетки милиарди.
„Работим за това. Правителството работи за това. То е реално. Можем да развием много отрасли, които в момента не участват в сътрудничеството“, отбеляза той.
Веланис каза още, че „гръцките бизнесмени се готвят да развиват бизнес и производство в самата Русия“ в рамките на програмата за заместване на вноса.
„Гърците възнамеряват да развиват млекопроизводство в Русия със сътрудничеството на руски компании. Две области са готови за такива проекти: Воронежка и Уляновска“, посочи съветникът на Алексис Ципрас.
Той добави, че във Воронежка област е започнала разработката на проекти за млечна продукция и детски храна и призна, че има забавяне в реализацията на тези проекти по различни причини, но изрази увереност, че те ще бъдат преодоляни.
Той каза, че руските инвестиции отиват в гръцкия селскостопански сектор.
„Мога да посоча отглеждането на редица култури и тяхната преработка на място за международния пазар. Например, ароматни растения, подправки“, каза Веланис.

Превод и редакция: Иван Христов