“Три години чакаме да се оправи районът около блока ни и да се поставят 2-3 пейки. Обещаха ни го пред министър-председателя Бойко Борисов на церемонията по откриване на блока ни, който е вторият саниран в Благоевград по Националната програма за енергийна ефективност”. Това разказа пред репортер на вестник “Струма” домоуправителят на бл. 55 в жк “Запад” Борис Безев, известен футболен вратар на “Пирин”, отдавна пенсионер.
Съседите му го избрали за домоуправител още при нанасянето след пускането на сградата в експлоатация през 1988 г. В блока живеят 75 семейства. “Едно цяло село сме”, шегува се Безев. Откриването му бе събитие преди 3 г., за което специално пристигнаха премиерът Бойко Борисов, тогавашната министърка Лиляна Павлова, областният управител Б. Михайлов…
“Преди 3 г. тук се събра целият квартал за церемонията и пред всички Бойко Борисов пита: “Няма ли да се оправи тук този район””, а кметът обеща, че като се санират и трите високи блока, ще се оправи и районът около тях. Досега обаче тъпчем камъните, колички се спъват, като завали, калта се разнася навсякъде и се внася във входа, а ние го обгрижваме и поддържаме. И видеонаблюдение сложихме със собствени средства срещу евентуални посегателства. Съседите непрекъснато ме питат какво става и кога ще оправят района, а аз не знам какво да им отговоря. Поставих въпроса в края на миналата година на среща в общината, на която бяхме поканени домоуправителите във връзка с инициативата “Ти предложи, кмете, изпълни”. Подадох надлежно документите, като припомних обещанието и заявих, че освен подравняване на двора и полагане на настилка, без значение каква, искаме и 2-3 пейки за майките и възрастните, които се събират пред блока.
Преди 15-ина години сами си направихме кладенец и когато спре водата, хората си пълнят от него за тоалет. От него поливаме и градинката. Там имахме много хубава беседка, но се принудихме сами да я демонтираме, защото непрекъснато се събираха тийнейджъри от бившия Електротехникум да играят карти и не ходеха на училище. Започнахме да намираме и използвани спринцовки, вечер до късно викаха и пречеха на живеещите в блока да почиват, та се наложи да махнем беседката. Намерихме две временни пейки, да има къде да седнат жените с децата, но имаме нужда от по-стабилни и удобни, които да монтираме. Просто трябва да се оправи районът, все едно с какво, но да е подходящо и да не стават калища. Планираме да направим бригада след празниците да съберем поне камъните, да не се спъват количките”, показва района домоуправителят Б. Безев.
“Нали премиерът обеща, аз бях свидетел, че ще се предвидят пари за площадка и оформяне на блоковото пространство”, включва се и Тодор Томов от същия блок, който има малко дете и признава, че не го пуска да тича пред входа от притеснение да не се пребие заради неравностите.
Безев с разочарование обяснява, че трети път се среща със зам. кмета по строителството инж. Тунева, която се опитала да го обнадежди с думите: “Пейки има, сега ги раздаваме, дано тази година да стане”.
“Преди 2 седмици отново ни събираха в общината домоуправителите и пак повдигнах въпроса кога ще дойдат да съберат баластрата. Днес (б.р.-вчера) вече се ядосах, като ми казаха: “Сега ще видим откъде ще почнат да ги раздават”. Съжалявам, че кметът полага толкова усилия, а негови подчинени с лека ръка съсипват всичко. Вижте, тези хора, с които живеем заедно, ги лъжа вече 100 пъти, това са над 250 човека, омръзна ми да не знам какво да им кажа. През района непрекъснато минават хора и към ЮЗУ, и към бившия Електротехникум, и спирка вече имаме до блока ни, най-нормалното нещо е да се погрижат от общината да се оправи този терен”, заяви бившият футболист Б. Безев.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА


  • Пред входа на бл. 55 в жк “Запад” заради чакъл и бабуни родителите не си пускат хлапетата да играят, за да не се наранят

  • Тодор Томов и Борис Безев очакват общинарите да изпълнят обещанието, дадено от кмета Камбитов пред премиера, че пространството пред блока им ще се обнови