По делото „КТБ“ нанесената щета е около 3 млрд. лева, а според мен са източени между 5 и 6 млрд. лева, което е цели проценти от брутния вътрешен продукт на страната. Това заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев преди днешното заседание по делото срещу Цветан Василев и още 17 за източването на трезора, предаде в. Монитор. 

По думите му именно заради това КТБ може да се нарече най-голямата пирамида в историята. Той направи сравнение с пирамидата на Бърнард Мадоф. „Г-н Мейдоф по официални данни е източил 65 млрд. долара, което е много малка част от БВП на Америка“, посочи Гешев. Според него никой не е установил всички пострадали от пирамидата. „Никой не е установил всички, които са дали пари в тази пирамида, просто защото има капитал, който е неясен и не искат да се оплачат“, каза заместникът на Цацаров и направи препратка към КТБ. „Това, което ще излезе по това дело, а то е потресаващо, ще е 10-15-20% от истината“, категоричен бе Гешев.

Гешев обясни, че основният свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов, който трето поредно заседание дава показания, описва най-грубо механизма на източване на банката и функционирането на групата, ръководена от Василев, „който се крие в Белград, където от време на време отскачат разни журналисти като г-н Диков и г-жа Кулезич да си заредят батериите“. Според него пред съда ще бъдат дадени още обяснения, докато се стигне до конкретните подробности. „Ще стане интересно, като стигнем до подробностите, като стигнем до политиците, журналистите, социолозите. С интерес наблюдавам същите социолози как обикалят студията да правят прогнози, артисти, спортисти и всякакви други“, посочи Гешев, без да цитира повече имена.

По време на заседанието днес основният свидетел Бисер Лазов обясни, че обръчът от дружества на Василев, наричан „Фирмата“, се ръководел от цял екип юристи. Начело на юридическия екип от 2011/2012 г. бил Божидар Миладинов. Той замествал Мартин Апостолов, който станал личен адвокат на фамилията на Василев. Първоначално именно Апостолов пререгистрирал всички дружества на Фирмата на Василев в Търговския регистър. Същият адвокат бе арестуван и обвинен в пране на пари преди няколко месеца. Лазов обясни, че колкото повече се увеличавал броят на дружествата, с които се източвал трезорът, толкова по- голяма ставала нуждата от по-голям екип от адвокати. Въпросните юристи били и пълномощници при тегления на суми в брой от Фирмата. Те идвали на фирмените партита, а пък дъщерята на Василев – Радосвета, им поставяла изисквания как да бъдат облечени, кога да излизат в отпуск и ги пращала на курсове по български език. Сред доверените юристи на Василев освен Апостолов и Миладинов, били и Боряна Василева, Зорница Блъскова. Те движели кореспонденцията на Василев с офшорните му компании и се разпореждали с техните сметки в КТБ. Лазов каза още, че до 2008 г. дружествата във Фирмата се представлявали от различни служители на Василев, като за тези услуги те не получавали пари. Впоследствие се появили и напълно непознати хора, които станали платени пълномощници на различните кухи фирми. По думите му започнала да действа „манифактура за производство на нови дружества“. Всяко ново дружество по думите на Лазов било „ново детенце на Фирмата“. По думите на Лазов едно от кухите дружества, които реално нямали стопанска дейност - „Ем Проджект 1“, се ръководело от Марина Радева - дъщеря на шефа на охраната на Фирмата - Александър Радев. Той се ползвал с голям авторитет дори пред Цветан Василев.

През 2011 г. банкерът присъствал на 50-ия рожден ден на Радев в мотел „Дяволо“ на Околовръстното. Тогава на маса Василев бил казал: „Вече не могат да ме хванат“. Смисълът бил, че не могат да го стигнат в бизнеса, поясни Лазов. Именно тогава бил апогеят на философията на Василев за симбиоза между банката и Фирмата. Той искал да контролира и двете. След като придобил мажоритарния пакет на КТБ, Василев изгонил всички инакомислещи служители и поставил свои хора. Лазов разказа за 2-ма директори в банката, които били отстранени шумно и със скандал. На останалите служители било забранено да общуват с тях. По думите на Лазов до 2008- 2009 г. банката кредитирала и печеливши проекти. Според него след продажбата на 30% от капитала на банката в нея постъпили над 58 млн. лева. След този период Василев се затворил в себе си, тонът му станал императивен. Изисквал от служителите си безпрекословно подчинение. Обичал изрази от сорта на: „Аз казвам, аз решавам, аз отговарям“. В този период започнал да инвестира и в медии. Тогава започнало и отпускането на банкови кредити за погасяване на вноски лихви. Постепенно инвестициите станали губещи. Лазов разказа и за офшорките на Василев. Разпореждал се с тях сам. Доверено лице за офшорките Лазов посочи Рейн Мари Гомез.