Окръжният съд в Габрово остави окончателно в ареста тримата биячи на продавач в Габрово, които с действията си запалиха протестите в града. Магистратите прецениха, че има основателни притеснения, че двамата братя Йордан и Петко Асенови и племенникът им Никола Монев, известен като Ники Тупалката, могат да извършат друго престъпление или да се укрият под страх от наказателно преследване. И тримата са осъждани, а Йордан е извършил нападението в изпитателен срок на друга присъда - за противозаконно отнет със сила автомобил, с който катастрофирал и го смазал напълно.

Тримата бяха конвоирани от следствения арест във Велико Търново за делото. Те бяха въведени в съда с белезници на ръцете и краката под засилена охрана.

В съдебната зала стана ясно, че Ники Тупалката вече веднъж е правил опит да избяга от следствения арест през 2017 г., когато бил задържан за грабеж на старица. На 6 декември погълнал метални предмети в килията и бил откаран в болницата в Габрово. На 9 декември, след визитация, когато лекарите казали, че вече е добре и ще го върнат зад решетките, скочил от третия етаж на хирургията в опит да избяга. Пролучил множество наранявания и заради здравословното му състояние мярката му била променена. Според справка от прокуратурата скоро след това извършил ново престъпление и така висящите производства срещу него са 2.

В съда триото биячи казаха, че съжаляват и не искат да са в ареста. Служебните им защитници пък настояваха, че става дума за елементарен битов кандал, а клиентите им са задържани заради уличен натиск. "Да не позволяваме на улицата и уличното правосъдие да въздействат на вашия съдебен акт", призова защитникът на Петко Симен Тъпов.

Съдът обаче потвърди решението на районния съд и отново ги прати в ареста в следствения арест във Велико Търново. Нещо повече - магистратите казаха при произнасяне си, че според тях става дума за по-тежко престъпление - хулиганство с особена дързост и цинизъм. Мотивираха се и че вечерта на побоя циганите пристигнали пред денонощния магазин с луксозен автомобил и веднага, след като била повикана полиция, се метнали в колата и отпрашили. Хванали ги само по номера и описания на свидетели.

Случаят се разигра около 22.20 ч. на 7 април в търговски обект "2+2". Тогава триото се нахвърли върху продавача Венцислав Иванов, които им направил забележка да не се разправят с друг клиент на входа на магазина. Нападателите не само го налагали с ритници и юмруци,но и псували останалите клиенти, събаряли стока от щандовете.

На следващия ден те бяха задържани и освободени без обвинения. След като в социалните мрежи изтече запис от побоя и настроенията в града ескалираха полицията отново ги прибра и бяха обвинени за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице по хулигански подбуди. В Габрово обаче избухна неводолство, което прерастна в безредици срещу безнаказаността на малцинството.Стигна се до погроми над цигански къщи и сблъсъци с жандармерията. По искане на премиера и вътрешния министър шефът на ОДМВР хвърли оставка. На негово място вече е назначен нов - Борислав Муелов от СДВР.

В града все още има жандармерия и засилено полицейско присъствие.