Хага. Какви са реакциите във водещите световни медии на доживотната присъда на лидера на босненските сърби Радован Караджич обобщава македонското електронно издание “МКД“.
Процесът срещу Караджич е "най-важният в 23-годишната история на Трибунала на ООН" и обикновено се смята за тест, дали съвременната международна наказателна система може да наложи отговорност на военните лидери, според авторитетното американско издание The New York Times
Mного хора са били съдени в Хага за престъпления във войната в Югославия, но Караджич, заедно с босненско-сръбския военен командир Ратко Младич, който все очаква своята присъда, е най-високопоставеният босненски сръбски, съден от този съд. Весникът припомня, че бившият сръбски президент Слободан Милошевич, "чийто краен национализъм подтикна и позволи кръвожадни конфликти", почина в затвора в края на процеса.
Прокуратурата поиска увеличение на 40-годишната присъда до доживотен затвор, което е до голяма степен символичен ход, тъй като е малко вероятно Караджич да живее достатъчно, за да изтърпи дългата си присъда, посочва вестникът, добавяйки, че решението за увеличаване на присъдата, "символично или не", предизвика аплодисменти сред роднините на жертвите от Босна и Херцеговина.
Роднините на жертвите от две десетилетия, търсеха правосъдие между Хага и полетата на смъртта, където все още има човешки кости, коментира BBC. На жертвите и техните близки, които наблюдаваха политическия организатор на изтезанията, бе казано, че той ще остане в затвора за цял живот, това е нещо "най-близо до правосъдието, което искат да получат", според британската обществена медия.
Подобна оценка направи и Американското обществено радио (NPR), коeто напомня, че Караджич е бил изправен пред най-тежките обвинения в геноцид, унищожение, убийство и етническо прочистване и че е следвал примера на Милошевич, използвайки съдебната зала като политическа сцена.
Въпреки това, Караджич, стар играч, който обичаше покера, "загуби последната ръка срещу международното правосъдие" в сряда в Хага.
Босна и Херцеговина обаче почти 25 години след края на войната все още е разделена и поляризирана от наследството на Караджич, пише Financial Times.
Член на председателството на Босна и Херцеговина и бивш президент на Република Сръбска Милорад Додик, който даде показания в защита на процеса срещу Караджич, твърди след присъдата на Караджич, че Хагският трибунал не е справедлив, а председателят на Асоциацията на жертвите и свидетелите на геноцида Мурат Тахирович казва, че "Пълното правосъдие не е възможно, но присъдата е удовлетворение за жертвите", се казва в лондонския вестник.
„Президентът, психиатърът, поетът и лечителят на ню-ейдж лечителят живееше различни животи“, пише AFP, и посочва, че "военният престъпник" с хиляда лица и след окончателната присъда остава човек, който причинява разделения в обществото.
За международната общност и неговите врагове, босненски хървати и мюсюлмани, той е чудовището, отговорно за смъртта на десетки хиляди хора, докато за много сърби той остава герой от сръбската епична поезия, смята френската агенция.
Присъдата на Караджич за етническо прочистване като защита на западната цивилизация от мюсюлманите го направи икона сред крайните десни екстремисти, пише The Guardian.

Превод и редакция: Юлиян Марков