София. Поклонение пред доц. д-р Игор Дамянов ще се състои от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Доц. д-р Игор Дамянов - бивш министър на образованието и дългогодишен преподавател в УНСС, почина на 19 март тази година. Това съобщиха от Академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство.
„Доц. Дамянов извървя своя житейски и академичен път с честта и достойнството на уважаван преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, на авторитетен учен и компетентен ръководител, на добър и почтен човек, който до края на живота си остана верен на своите възгледи, на обичта си към нашия университет, никога не изневери на традициите, духа и каузата на УНСС", посочиха от висшето учебно заведение.
„Доц. Дамянов е пример за безкористна служба на българското висше образование и наука. Често казваше: „Крайно време е да си изясним философията на българското висше образование. Университетът трябва не само образова, но и да възпитава младите хора“. Той работеше за това със страст – и като преподавател, и като управленец. Подкрепяше младите си колеги, отваряше им вратата към академичното израстване, отнасяше се с разбиране, обич и доверие към студентите, насърчаваше ги да знаят и могат повече, да не се отказват от мечтите си", добавиха от университета.
„Независимо на каква ръководна позиция беше – заместник-декан и декан на факултет „Международна икономика и политика“, заместник-ректор на УНСС, заместник-министър и министър на образованието и науката и др., доц. Дамянов даваше всичко от себе си за доброто на университета и на България. Правеше го убедено и безкористно. Не предаде съвестта и принципите си, ценностите, които изповядваше. Широкоскроена, ерудирана, благородна и толерантна личност с аристократичен дух, той беше чужд на омразата, завистта и високомерието. Беше сърдечен човек и верен приятел, на когото можеше да се разчита", добавиха от УНСС.
„Името на доц. Дамянов ще остане свързано с нашия университет, с българското висше образование и наука, за които работеше със сърце и душа, с отдаденост, убеденост и професионализъм. Винаги ще помним неговата лъчезарна усмивка и отзивчивост, неговата добронамереност и човещина, неговата колегиалност и привързаност към УНСС.
Дълбок поклон пред светлата му памет!", посочиха от УНСС.
Поклонението ще бъде на 23 март от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.