Казанлък. Центърът за обществена подкрепа е много динамична услуга, предлагана от Община Казанлък, каза за Радио „Фокус” Мария Гинева, директор на Сдружение „Бъдеще за децата”, което управлява услугата. В този смисъл тя подчерта, че 296 са случаите, по които е работил Центърът през 2018 година. Основните дейности, през които преминават децата и семействата са свързани с развитие на родителския капацитет. Увеличен е броят на децата с емоционални и поведенчески проблеми през миналата година. „Дейността на Центъра е разпознаваема не само от семействата, но и в детските градини и училищата се увеличи броят на децата, които биват изпращани за подкрепа от психолозите на Центъра. Основната цел е да бъде подкрепено семейството в грижата му за децата и да решим проблемите, които то среща в отглеждането им”, каза Гинева и поясни, че в момента социалните работници работят по случаи, основно свързани със семейства, при които е необходимо да бъде увеличен родителският капацитет, да бъдат подкрепени в грижата си за децата.
През 2018 година Община Казанлък реализира и проект за ремонт и реконструкция на една част от сградата, където се помещава Центърът за обществена подкрепа, и където ще бъдат разкрити две нови социални услуги през 2019 година. Едната услуга е „спешен прием” – за кризисно извеждане на децата от семействата, а другата е т. нар. „Синя стая” - услуга, която цели да се създаде пространство за защитено изслушване на деца в контакт със закона. В следващите месеци предстои за бъде открита тази част от сградата за новите услуги и те да започнат за функционират до края на годината.
Центърът за обществена подкрепа работи в сътрудничество с Отдел „Закрила на детето”, откъдето семейството бива насочвано към Центъра, когато потърси помощ. „Родителят трябва да заяви желанието си и да даде повече информация за случая. Отдел „Закрила на детето” насочва децата към Центъра, където се прави оценка за състоянието на детето, планира се какви са стъпките и следва пряката работа с децата. Увеличаването на броя на потребителите говори, че услугата вече е разпознаваема в общността, има все по – голямо търсене. Родители осъзнават необходимостта от такъв тип услуги и ни търсят за решаване на проблемите си”, каза Гинева. Тя подчерта, че Центърът за обществена подкрепа в Казанлък работи по много случаи, в които деца отпадат от училище. Екипът работи за повишаване на родителския капацитет, за деца с емоционални и поведенчески проблеми и неприемливо поведение, деца с различни видове страхове, деца с агресивни прояви. Провеждат се осиновителни обучения, оказва се следосиновителна подкрепа.
Центърът има краткосрочни услуги с период от три до шест месеца и дългосрочна, която е близо една година. „Така че, имаме възможност да наблюдаваме промяната, която става в семейството и след приключването продължаваме да поддържаме някакви отношения със семейството, за да видим дали има устойчивост на това, което сме постигнали”, поясни Гинева.
В екипа на Центъра има психолози, логопеди, които осигуряват работата на терен. Една основна група, с която работят социалните работници на Центъра са деца в риск. Това са деца на деца. Една част от работата на социалния екип е свързана с непълнолетни и малолетни майки и техните бебета. „ Работата на терен в дома е не само с майките, а и с цялото семейство, и с обгрижващите възрастни да полагат грижи за децата, за да не се стигне до изпадане в риск на бебето и извеждане от семейството. Работим и с личните лекари. В момента особено наблягаме и на имунизациите. Стимулираме майките да посещават личните лекари в тази връзка, за да бъдат избягвани всякакви епидемии”, поясни Зорница Чокова, социален работник в Центъра за обществена подкрепа.
Славяна ГАЙДАРОВА