Дамаск. Сирия ще възстанови контрола си над всички райони на страната и на американските войски ще им се наложи да се изтеглят от базата, създадена в района на Ат Танф, в близост до границите с Йордания и Ирак, заяви на пресконференция в понеделник в Дамаск министърът на отбраната на Сирия генерал Али Аюб, предава ТАСС.
„На САЩ и другите страни, чиито войски се намират на територията на Сирия без разрешението на нейното правителство, ще им се наложи да ги изтеглят от нашата страна, защото факторът на силата е на страната на сирийските въоръжени сили“, подчерта Аюб.
Министърът на отбраната на републиката в понеделник в Дамаск проведе съвещание с началниците на Генералните щабове на въоръжените сили на Иран и Ирак, което бе посветено на координацията и сътрудничеството в борбата срещу тероризма.
„Това беше много важна среща за трите държави, която ще им позволи успешно да се изправят срещу различни предизвикателства“, каза Аюб.
По неговите думи, въпросът за възстановяването на националния суверенитет „не може да бъде предмет на пазарлък“.
„На САЩ и другите страни, чиито войски се намират на територията на Сирия без разрешението на нейното правителство, ще им се наложи да ги изтеглят от нашата страна, защото факторът на силата е на страната на сирийската армия“, каза той. „Ще върнем всяко късче от сирийската земя“.
Аюб отбеляза, че на американците им е останала една единствена карта в Сирия – това са кюрдско-сирийските формирования „Сирийски демократични сили“ (СДС). „Командването на Въоръжените сили на републиката ще реши този проблем или по пътя на споразумение за локално примирие, или територията, която заема СДС, ще бъде освободена“, подчерта министърът на отбраната. По неговите думи, „сирийците имат само една възможност: да живеят един с друг завинаги по собствена воля, а не по волята на другите“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"