В спомена и сърцата на няколко поколения българи завинаги остава незабравимият образ на Гришата и Митко Бомбата. С завладяващо присъствие в 44 наши филма Григор Вачков не спира да бъде наричан народен любимец, който продължава да възхищава и вдъхновява малки и големи. На днешната дата през 1980 големият роден актьор напуска земния си път, припомня kmeta.bg.

 

Известен като добряк, с голямо чувство за хумор и дълбока сърдечност, по свой неповторим начин Григор олицетворява националния ни характер - привидна грубоватост и в същото време - накърнима душевност. 

Григор Вачков е роден на 26 май 1932 г. в село Трънчовица. Завършва Лозаро-винарско училище в Плевен, а после - ВИТИЗ. Веднага е приет на работа в Държавния сатиричен театър, от самото му основаване.

Видният артист е награден със Златен медал за мъжка роля като Иван Ефрейторов във филма "Последно лято" (1974 г.). Роля, която му донася и международно признание на фестивала в Сан Ремо, Италия.

През 1977 г. отново за мъжка роля получава отличие за играта си във филма "Мъжки времена" на кинофестивала във Варна.

За последно застава пред камерите в лената "Мера според мера". Но заради внезапен мозъчен удар ролята остава недовършена.