Какво се случи на инфарктния пленум на БСП в неделя, на който за водач на листата бе избрана Елена Йончева. Това разкри в ефира на Би Ти Ви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. 

"Това, което се случи вчера беше една пропусната възможност за БСП да излезем обединени. Ясно е, че Елена е фаворит на партията. Това, което беше съобщено е, че ние с нея имаме най-много номинации. Това, което предложих да гласуваме челната двойка, е защото очевидно има напрежение в партията", каза Станишев.

Станишев изгуби надпреварата за първото място в конкуренцията с бившата си половинка Йончева. Пленумът не прие и предложението му да бъде избран втори в листата. Той оправи конкретно обвинение срещу Корнелия Нинова, че в БСП има дефицит на доверие и политика на инат не се прави. 

"Не го направих, за да гарантирам мястото си в листата. Винаги резултатът на БСП на евроизборите е по-нисък отколкото на национални. Но има напрежение вътре в партията", уточни Станишев. Той каза, че не се чувствал "паднал от мотора" и предаден, защото имал подкрепата на 45% от социалистите. Напрежението в партията създавало разделителна линия, която била предолима. 

"Поздравих Елена Йончева, пожелах й кураж. Казах й, че тепърва ще разбере колко е трудно", каза Станишев. Той поздравил Йончева и за това, че е подкрепила предложенвието му двамата да бъдат гласувани в пакет за първо и втора място.