Лондон. Тори от „сърцето на Консервативната партия“ са готови да се присъединят към новата партия „Брекзит“, ако напускането на Великобритания от Евросъюза се отложи. Това беше обявено в петък, пише The Daily Express.
„Известни имена“ може да се обединят с Найджъл Фарадж в нова анти-Брекзит партия за европейските избори през май. Смята се, че в нея ще отидат стотици, ако сделката „Брекзит“ се отложи твърде много след 29 март. Лидерът й Катрин Блеклок заяви, че тя изчаква само да види какъв ще е резултатът от парламентарния вот за сделката на Тереза Мей.
Изглежда, чe премиерът Мей е била предупредена, че дузина от нейните депутати планират да подкрепят заговор за отлагане на Брекзит, ако тя остави страната да напусне без сделка.
Евроскептиците сред консерваторите се противопоставят на премиерския план за излизане, като рискуват да „извадят от релси“ целия процес на Брекзит.
"Всичко зависи от вота през следващата седмица. Ако има вот или когато и да се случи той,” казва Блеклок: „Ако има европейски избори, ние ще се впуснем с пълна сила в тях. Вече разполагаме със стабилна кандидатска листа, много повече са от 20-та, за които беше съобщено.“ Лидерката обяснява, че те идват от целия политически спектър, макар че никой като че ли не мисли да става депутат.
“Има много хора, които искат нова партия, има евродепутати, всякакви бизнесмени и хора, които са нови за политиката. Списъкът все повече набъбва“.
“Говоря за хора, които са от сърцето на Консервативната партия, много добре известни имена.”
Госпожа Блеклок, дъщеря на Кенет Блеклок, който е участник в първата експедиция, прекосила Антарктика, твърди, че членовете на новата партия вече са над 150 хиляди, а финансовата подкрепа идва несекващо.
Евродепутати се присъединиха към партията Найджъл Фарадж и я превърнаха в четвъртата най-голяма британска политическа група в Европейския парламент. Следващите европейски избори са от 23 до 26 май.
Госпожа Мей непрекъснато повтаря, че тя иска Великобритания да напусне Ес на 29 март, каквото е планирано, но редица министри от кабинета й предполагат, че ще има известно закъснение.
Премиерът се опитва да помири враждуващите фракции в собствената си партия. Твърди се, че повече от десетина нейни членове се подготвят да гласуват за мерките за отлагане на датата за излизане, ако отново британските депутати отхвърлят проекта на Тереза Мей.
Поредното изпитание е планирано за сряда, но едва ли Мей ще успее до тогава да им предложи обновен вариант на проекта си за сделка.
Европейската изследователска група сред торите, която е предимно от привърженици на Брекзит, вече е предупредена, че рискуват изобщо той да не се случи, ако не направят компромис и не подкрепят сделката. Те все пак трябва да осъзнаят, че играта, която водят, няма да свърши добре за тях и вероятно ще приключи с отлагане, а дори може и да няма Брекзит.

Превод и редакция: Ивелина Ватова