Лондон. „Липсва ми мама, питките и Доктор Ху“, твърди той, както пише вестник The Telegraph.
Той е приел мюсюлманската вяра, известен е като джихадистът Джек. Бил е пленен в Сирия и повтаря непрекъснато, че ми липсва майка му и че иска да се върне у дома във Великобритания.
Името му е Джек Летс, 23-годишен е. Младеж от средната класа. Напуснал е дома си в Оксфорд през 2014 година. Обвинен е, че се е присъединил към терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД). Твърди, че сега вече знае, че домът му е в Обединеното кралство. Вярва, че ще му позволят да се върне там.
От две години се намира в кюрдски затворнически лагер в Северна Сирия, отрича „Ислямска държава“, но смята, че терористичните нападения в зала „Батаклан“, Париж през 2015 година, са били „нещо добро“.
Говори, че много от нещата, които домашният уют на британския начин на живот са му давали, му липсват. Пред камерите на ITV News заявява: "Чувствам се британец, аз съм британец“.
Когато го попитали от телевизията дали иска да се върне на Острова, той отговорил: „Да, ако Обединеното кралство ме приеме, ще се върна у дома, но не мисля, че това някога ще се случи."
Интервюто му е излъчено по телевизията няколко дни след като неговата сънародничка, британката Шамима Бегум, след пътуване в Сирия, беше лишена от британско поданство от вътрешния министър Саджид Джавид. Тя е 19-годишна майка, за която се предполага, че е приела гражданство в Бангладеш. Шамима помоли да й разрешат да се върне у дома, за да отгледа сина си на спокойствие сред сигурността на Британия.

Когато отхвърляше нейната молба, министърът каза, че ще направи каквото трябва, за да запази сигурността на Британия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова