Дъблин/Лондон. В случай на напускане на ЕС от Великобритания без да има споразумение, Ирландия няма да признава британските шофьорски книжки на гражданите на Обединеното кралство, които живеят в нея, пише The Guardian.
Службата по пътна сигурност в Република Ирландия, която е държавна агенция обяви, че двустранното споразумение за взаимно признаване на тези документи ще престане да действа и притежателите на британски шофьорски книжки ще бъдат задължени да ги сменят с ирландски преди датата 29 март.
По този повод Службата е направила съобщение, в което се казва: “В случай на Брекзит без сделка шофьорските книжки на британците, които живеят тук в Ирландия няма да са валидни и притежателите им няма да могат да шофират тук, в Ирландия.”

“Съветваме тези водачи на МПС да сменят досегашните си документи за правоспособност за ирландски преди 29 март.”
Според сега действащите правила притежателите на британски документ за шофиране могат да ги подменят, като запазват различните категории, които притежават, както и разрешителни. Процедурата отнема 17 дни и таксата е 55 евро (48 паунда).
При вариант Брекзит със сделка, който миналият месец беше отхвърлен от Уестминстър, Ирландия и други държави, членки на ЕС ще продължат да признават документите през преходния период. През януари ирландските мотористи узнаха, че за да управляват МПС в Северна Ирландия и във Великобритания след Брекзит без сделка, ще се нуждаят от „зелени карти“, за да гарантират, че имат застраховка.
Ирландското Бюро за застраховане на превозните средства е изпратило 400,000 зелени карти на застрахователните агенции. При сега действащите правила, съгласно Директивата на ЕС за застраховане на МПС, те имаха право свободно да се придвижват в блока без да се нуждаят от подобен документ.
Ирландското правителство започна да се подготвя за Брекзит без сделка, като обяви в петък Общ закон за Брекзит, в който са инкорпорирани 16 законодателни елемента, предвиждащи как Ирландия да се защити от шок при излизането на Великобритания от Евросъюза.
Вицепремиерът Саймън Ковни изрази надежда, че законът ще се окаже „излишен“ и никога няма да се приложи. “Моето единствено желание е да го видя да си стои само на рафта.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова