Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова всички страни във Венецуела да избегнат насилието, след като в петък войниците убиха поне двама души, които са се опитвали да спрат войските да не блокират маршрута на помощта на бразилската граница, предава AFP.
"Загубата на всеки един човешки живот е тежка," е заявил пред репортерите неговият говорител Стефан Дуджарич, като е добавил, че „гледайки напред в утрешния ден, генералният секретар ясно и силно призовава да се избягва насилието."
Той е обявил, че посланието е споделено с американския държавен секретар Майк Помпео и ще бъде връчено на неговия венецуелски колега Хорхе Ареаса.
Американски и венецуелски висши дипломати са помолили за среща с Гутереш.
Ръководителят на ООН до този момент се въздържа да оказва натиск и да взема страна. Неговата позиция е да се търсят начини да се постигне разрешаване на кризата чрез преговори и настоява доставянето на хуманитарна помощ да не се политизира.
"Генералният секретар прави каквото е по възможностите му“, е казал Дуджарич, като не е споменал, че всъщност той има малко място за маневриране. „Помощта трябва да се използва целесъобразно и без намеса на военните“. Така той е намекнал за петъчния инцидент.
От началото на февруари Гутереш се е срещал два пъти с Ареаса.
След обед венецуелският външен министър е трябвало да председателства среща с 46 държави, сред които са Русия, Китай, Куба, Иран, Никарагуа, Северна Корея и Сирия. Те са част от група, създадена през миналата седмица в ООН за защита на принципите, залегнали в Хартата на ООН.

Превод и редакция: Ивелина Ватова