Москва. Официалният представител на министерството на външните работи Мария Захарова нарече абсурдно изявлението на украинския президент Петро Порошенко за това, че е „дошло време“ Русия да бъде лишена от право на вето в Съвета за сигурност на ООН, съобщава „РИА Новости“.
„Всеки, който повече или по-малко знае история, не причислявам г-н Порошенко към тези хора, …. Прекрасно разбират ролята на Русия в съвременния свят, мащаба и настоящото състояние на международните отношения, разбират, че всичко, което каза Порошенко е абсурдно – и за лишаването от право на вето, и за изключването на Русия от ООН“, каза тя.
Тя обясни, че ООН е създадена, като се вземат предвид уроците от „провала“ на предишния проект за световна организация - Обществото на народите. Ветото в Съвета за сигурност на ООН, подчерта дипломатът, се превърна в инструмент за гарантиране на баланса на силите и системата за контрол.
Порошенко призова за лишаване на Русия от правото на вето. Според него това ще бъде „правилен и оправдан ход“.
През януари постоянният представител на Украйна Владимир Йелченко обяви, че Киев подкрепя поетапното премахване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.
Според Йелченко, когато постоянен член на Съвета за сигурност е страна в конфликт, той трябва да се ограничи до възможността да използва вето по въпроса, когато той е заинтересована страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков