Белград. „Радвам се, че външният министър Ивица Дачич само за 24 часа е променил мнението си за идеята за „делимитация“, казва членът на кабинета Ненад Попович.
В изявление, изпратено на Tanjug, министърът на иновациите заяви, че е радостен и от факта, че Дачич, който също е първи вицепремиер, „вече не твърди, че такава идея е официалната държавна политика, а вместо това е предложение на някои държавни представители“, съобщава белградското радио B92.
Идеята за „делимитация“ не може да бъде официална държавна политика, защото тя пряко противоречи на Конституцията на Република Сърбия, чийто преамбюл гласи, че Косово е неразделна част от територията на Сърбия, добави Попович.
„Министър Дачич ме нападна вчера, защото в политиката ми за Косово твърдо се придържам към Конституцията на Сърбия и нейния преамбюл. Искам да повторя на министър Дачич, че се гордея с позицията си и, че никога няма да се откажа от нея“, заяви Попович.
Попович каза, че за разлика от Дачич, който е член на всички правителства след Милошевич, той самият „няма нужда да бъде на власт на всяка цена“.
„Когато бях избран за министър, аз се заклех, че ще зачитам Конституцията на Сърбия и, че ще бъда посветен на запазването на Косово в Република Сърбия. Имам намерение да спазвам клетвата и да правя всичко в рамките на моя мандат като министър, който да запази Косово в Сърбия, както е записано в Конституцията и в завета на Свети Сава“, каза Попович и заключи: „Следващата година в Призрен!“
Дачич съобщи, че гражданите ще гласуват предложение за решение на косовския въпрос на референдум, както обяви сръбският президент Александър Вучич, добавяйки, че има някои идеи, но „те не са на масата, защото няма диалог“.
Той обяви, че ще попита Попович, когато кабинетът се срещне „защо седи в него, ако не е съгласен с предложението на Вучич“.

Превод и редакция: Калоян Пенков