Барселона. Най-малко 53 души са ранени в Каталуния по време на протеста на привърженици на независимостта на региона. Това се съобщават от медицинската служба на автономията и пресслужбата на каталунската полиция, предава агенция TACC.
От полицията уточниха, че сред тях има поне 16 служители на правоохранителните органи.
Действията на привържениците на независимостта на Каталония започнаха в региона сутринта. Протестиращите се противопоставят на процеса срещу регионалните сепаратистки политици. Митингите се провеждат като част от общата стачка в автономията. Участници в действия блокират пътища и жп линии и горят гуми.
Изслушванията по делото на лидерите в сепаратисткия процес започнаха на 12 февруари. Пред Върховния съд на Испания се появиха 12 обвиняеми, включително бившия заместник-председател на правителството на Каталуния, Ориол Жункерас, както и бивши членове на кабинета и парламента на региона. Очаква се изслушванията да продължат няколко месеца, а присъдата да бъде произнесена през лятото. Прокуратурата на Испания обвинява някои политици по делото в подбуждане към бунт и присвояване на държавни средства и иска за тях до 25 години затвор.
На 1 октомври 2017 г. в Каталуния се проведе гласуване за излизане от състава на кралството. Мадрид определи този референдум като незаконен и отказа да признае резултатите. На 27 октомври каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяването на независимост. В отговор властите на страната използваха член 155 от конституцията, който никога не е бил прилаган досега и ограничи самоуправлението в региона.

Превод и редакция: Калоян Пенков