Димитър Желязков-Митьо Очите вдигна блузата си пред трима апелативни съдии, за да покаже белезите от стрелбата срещу него в ресторант 4you в Слънчев бряг през 2016 г.

С това арестуваният като лидер на престъпна група за рекет, палежи и принуда искаше да убеди магистратите, че състоянието му е тежко, но без да посочва от какво страда. “Моля, дръжте се прилично в съда! Ние не сме лекари”, предупреди го съдия Даниела Росенова.

Очите е задържан от 15 февруари, когато Турция го екстрадира у нас. Освен като лидер на банда той е преследван и като подбудител на рекет и палежи на имущество на търговци от погребалния и хотелиерския бизнес по Южното Черноморие.

“Не искам да ме пускате, а да ме прегледате. 7 месеца в Турция се грижиха по-добре за мен, отколкото тук”, въздъхна босът от Несебър.

Съдът отказа да му назначи експертиза. Позова се на лекарски документи от ареста на бул. “Г.М. Димитров”, в които пишело, че “здравословното му състояние е задоволително”. Прокурор Николай Христов увери, че медицински прегледи на Желязков няма да бъдат отказани. Веднъж той вече е бил изследван в килията.

Адвокатът му Илиян Василев обяви клиента си за “всенароден любимец”. И подчерта, че като се зададели избори, Очите бил оковаван с белезници.

“Има доказателства, че Желязков евентуално е извършил престъпленията, за които е обвинен. На свобода може да извърши престъпление”, посочи съдът и потвърди ареста на Очите, наложен му преди 7 дни.