Грозен и кървав екшън се е разиграл преди около две седмици в Карлово. Десетокласникът Д.П. от СУ „Васил Левски“ е пребил почти до смърт седмокласник от същото училище. В резултат на това Н.К. е приет по спешност в пловдивска болница с тежка черепно-мозъчна травма.

В продължение на седмица детето лежи там, но лекарите след редица консултаци и два скенера констатират, че освен травмата на главата, друго няма. Двата скенера не показват нищо. Момчето обаче не движи едното си око, вижда двойно с него. По настояване на майката-Надежда Колева, на синът й е направен ядрено-магнитен резонанс. Той показва счупване под на орбитата на лявото око и пропадане към синуса на мускулите и нервите на окото. Медиците се хващат за главата, такава тежка и необичайна травма не са виждали. 

Ужасно притеснени, майката и бащата на момчето го водят в София, тъй като се оказва, че причиненото от побоя е прецедент и нито един пловдивски офталмолог не се наема да извърши операция. В крайна сметка такава е направена във Военно-медицинска академия. На момчето е поставен титаниев  имлант в орбитата на окото, това е бил единственият начин, тъй като травмата е била жестока, разказа пред БЛИЦ майката на пострадалият ученик-Надежда Колева. 
 
 


Въпреки усилията на медиците, окото за сега остава неподвижно и момчето продължава да вижда двойно. Детето е отличен ученик, готвило се е да кандидатства в друго училище, но сега майката му чете уроците на глас, тъй като то не трябва да напряга окото. Другата голямо болка е, че момчето, което е футболист в карловския отбор, не може вече да тренира и да участва в състезания. Кога ще се възстанови окото и дали това изобщо ще се случи, лекарите незнаят. Майката и бащата се молят синът им с времето да се оправи. Пред БЛИЦ притеснената жена коментира, че не търси мъст, но иска справедливост. Решила е чрез агенция БЛИЦ да даде гласност на случая, за да не се повтарят тези грозни сцени и с други деца. Смята, че и директорът на училището Марияна Манчева, и класната, и полицията, и прокуратурата, ще си свършат работата. 

Пред БЛИЦ разследващи разказаха, че във фаталния ден седмокласникът играл футбол със свои приятели. На игрището отишли двама десетокласници. И те се включили в играта. По-малкото момче обаче на няколко пъти финтирало побойникът, който се ядосал и си тръгнал. Казал обаче: „Има време, и ти ще падаш“. Два-три часа по-късно Н.К. отишъл на тренировка. Там решил да се похвали и казал на съотборниците си, че на игрището преди това се спречкал с десетокласникът, като излъгал, че му ударил два шамара, разказва още майката на набития ученик. До ушите на по-голямото момче стигнали тези приказки. На другия ден в голямото междучасие извън училището, пред павилион за закуски, по-големият нападнал и  пребил зверски по-малкия ученик. Жестоко го удрял в главата с юмруци, а когато Н.К. паднал безпомощен на земята, сядал върху лицето му. Най-страшното било, че наоколо имало много ученици, но никой не се намесил, никой не счел за нужно да спаси по-малкото момче. 

Разследващи съобщиха още, че издирват човек, който е разтървал момчетата. „Благодаря само на Господ, че детето ми е живо, моля се да оздравее“, е съкрушена майката. БЛИЦ научи още, че до дни ще се събере педагогическият съвет на СУ „Васил Левски“, за да реши как да постъпи и какво да прави с агресивния  ученик. Има две възможности-или да бъде преместен в друго училище, или да премине в самостоятелна форма на обучение. 

Наша проверка показа, че десетокласникът е изключително агресивен още от малък. Майката отдавна не го гледа, а бащата живее в Англия. Момчето расте при баба си, която била изключително свястна и добра жена, и при дядо си, който бил известен в Карлово агресор и няколко пъти отговарял пред закона за това си поведение. С момчето са се занимавали и в Детска педагогическа стая Карлово. Адвокати обясниха пред БЛИЦ, че в момента се чака медицинската експертиза, за да се прецени какво  обвинение да бъде повдигнато-дали за средна или за тежка телесна повреда. За подобно престъпление законът предвижда-ако е средна телесна повреда-до 6 години затвор, ако е тежка-до 10 години. Тъй като Д.П. е непълнолетен, присъдата ще се редуцира и ще падне на около 2 години. 

От полицията съобщиха пред БЛИЦ, че по случая тече проверка. Предстои да се образува досъдебно производство. БЛИЦ ще следи развитието  на случая и хода на разследването

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Снимка: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ