Медицинският университет в София присъди на столичния кмет Йорданка Фандъкова почетното звание „Доктор хонорис кауза“ днес по време на церемония в Майчин дом. Миналата година такова звание й бе присъдено и от Военна академия „Георги Сава Раковски“.

Почетното звание й бе присъдено от Медицинския университет за дейността на градската управа в София в сферата на здравеопазването. Медал й връчи ректора на университета проф. Виктор Златев, а проф. Генчо Начев-грамота.

 

По време на церемонията в Майчин дом Фандъкова отбеляза, че званието е чест за нея. Тя изтъкна и, че за нея превенцията и профилактиката в здравеопазването са кауза. Тя напомни, че Столичната община е създала пет програми за профилактика. Те са за превенция на заболявания като рак на млечната жлеза, миома, болести на белия дроб, на простатата. Общината има и ин витро програма от 2015 г., с помощта на която са родени 9 бебета, изтъкна Фандъкова. Градската управа дофинансира общински болници с 8-10 млн.лв на година.

„В бюджета за 2019 г. сме заложили близо 21 млн. лв. за здравеопазване – с 10 млн. лв. дофинансираме дейности, които не се покриват от касата, 6 млн. лв. са отделени за инвестиции в оборудване и ремонти на общинските болници и ДКЦ-ата“, каза в словото си Фандъкова.

Над 1,1 млн. лв. е инвестирала общината в нова медицинска апаратура и ремонти в болница „Шейново“. Тази година предстои цялостно саниране на сградата.

„През последните години вложихме средства в купуване на медицинска техника и оборудване, както и в ремонт на различни отделения по предложение на самите болници. Насочихме инвестиции и към здравните заведения за долекуване, които на територията на Столичната община са три. В Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Панчарево” обновяваме системата за отопление“, отбеляза Фандъкова.