Раждането на бебче в семейството е само началото (на края). Но отглеждането и възпитанието на детето е истинска, безкрайна работа. Родителите са изправени пред предизвикателства през цялото време и се научават да правят компромиси с всичко. Но ако бебето има упорит характер, тук родителите и по-специално майката се нуждае от креативност и находчивост.

Ако имате деца, вероятно знаете, че е изключително трудна задача да се грижите за малчуганите. Може би имате късмет и детето ви поглъща незабавно всяко сиропче или хапче, което му давате. Но най-често децата отказват да приемат лекарствата, особено ако те не са много приятни на вкус.

Една обикновена майка на име Ниса Нани обаче направи нещо чутовно с болното си дете, а мрежата направо прегря и се раздели на два лагера от действието й. 

Ниса публикува на своята страница във Фейсбук снимка, от която се вижда, че е измислила магически метод, чрез който да даде на детето си сироп без предупреждение. На снимката можете да видите, че тя е поставила сиропчето в празна опаковка от сок. Дъщерята на Ниса пие сиропа и изглежда уверена, че всъщност майка й я черпи със сок.

Мрежата обаче се раздели на два лагера за действието й!
Първоначалната публикация в социалната мрежа получи повече от 23 хиляди коментара и около 160 хиляди лайка, което я направи една от най-популярните снимки в нета. Да, Ниса получи много комплименти и похвали за изобретателността си. Нещо повече, много родители последваха методологията й.

Но коментаторите под поста са разделени на два лагера. Не всички родители подкрепят това, което Ниса направи. Много хора се съмняват в ефективността на действието й: детето не е глупаво и ако то усети, че не пие сок, а гаден сироп, то то ще го изплюе.

Дисциплината над всичко!
Противниците на метода на Ниса изразяват недвусмислено: детето не трябва да бъде мамено, просто трябва да бъде принудено да пие лекарството - точно това се нарича дисциплина. Много хора вярват, че родителите трябва да бъдат сериозен авторитет за децата си и никоя от техните заповеди не трябва да бъде обсъждана или подлагана на съмнение. Но може би много майки ще се съгласят, че не е толкова лесно да накараш детето да направи това, което не иска, особено когато е болно.

Възможни последици от невинната измама!
Имаше и родители, които посочиха възможни дългосрочни последици от измамата. В крайна сметка, не е толкова лесно да накараш бебето да изпие нещо горчиво. А ако все пак то усети, че пие нещо гадно, а му е представено за сладко, то това може да го увреди и като възрастен човек и дори в напреднала възраст да бърка горчивото и сладкото като вкусове. А ако детето е достатъчно голямо, за да си спомни измамата, в бъдеще може да се съмнява в действията на родителите му.

Дженифър Хансенс – една от майките, които е коментирала поста на Ниса,  съвсем правилно отбеляза друга възможна последица - поради неприятния опит детето може просто да реши, че всички сокове са отвратителни на вкус и в бъдеще да отказва да го пие като цяло.

Ефективен ли е този метод и трябва ли да се лъжат малките деца? В тази ситуация всеки родител сам трябва да реши. Споделете с нас в коментарите вие как се справяте с лекарствата, които трябва да дадете на болните деца. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!