Община Пловдив няма да опрощава дълговете на наемателите на общински жилища в ромските квартали „Столипиново“ и „Шекер махала“. Това заяви за Дарик главният секретар на администрацията Ангелина Топчиева

"Такова предложение досега не е коментирано в местната управа. В договорите никъде не записано, че ползвателите са роми или българи. Законът е равен за всички и нямаме намерение на никой да опрощаваме натрупани задължения", обясни тя.

Задълженията на ромите от двете махали възлизат на 1, 6 млн. лв. Заедно с лихвите, сумата набъбва до над 3 милиона лева.

Голяма част от общинските жилища в Столипиново са в изключително неподдържани, много от тях са полуразрушени. Затова и местните ромски жители смятат, че дълговете им трябва да бъдат опростени.

От ВМРО определиха слуховете за опрощаването на задълженията на наемателите в „Столипиново“ и „Шекер махала“ като предизборен популизъм.

„Категорично сме против. Това е двоен стандарт спрямо останалите български граждани, които са наематели на общински жилища“, се казва в позицията им до медиите.

В списъка на чакащите да получат правото да ползват общинско жилище са над 700 домакинства. Според воеводите, немислимо е за тяхна сметка да бъдат привилегировани отделни социални и етнически групи при това, в продължение на години.