Българската жена и по-специално родопчанката е жилава и корава жена. Този извод може да го чуете от пийнали мъже, събрани в гаражна кръчма. Те се жалват от съпругите си, докато някоя от тях не се появи на вратата и с лек жест на ръката го привиква да си тръгва. Тогава всички приятели по чашка стават сериозни и мили и канят дамата, но тя е непреклонна. След като благоверният стане и напусне кръчмата може да изяде един пердах с удари по главата или гърба, съпроводен с цветни обиди по негов адрес и така докато се приберат вкъщи…    

Причините жените да посягат на половинките си са различни, но средствата са едни и същи.

Едно от любимите „оръжия” на нежния пол са домакинските съдове. Често жените започват да хвърлят по мъжа си дамската си чанта, после хвърчат вази, пепелници, чаши, а може да полети и пълната тенджера, зависи колко е разгневена дамата от половинката си.

„Само като му видя чехлите и ги ритам. Аз работя, пазарувам, водя детето на танци, прибирам се, готвя, пишем домашни и какво ли още не. И при цялата тази отговорност така нареченият съпруг казва, че е много изморен, сяда на дивана, пуска телевизора и чака да му сервирам салата и да му сипя ракия. А докато аз се занимавам с всичките ангажименти той се сваля по фейсбук с мадами. За какво ми е? Не мога да го понасям“, споделя 42-годишна жена, която е на път да иска развод.     

Обичайна гледка е жени да цепят дърва, да ги нареждат, да ги носят в домовете си и да палят печки или локално парно.

„Разбирам и от котли вече. Как да го регулирам, да го чистя, какво количество дърва да слагам, а в същото време моя спи на дивана, защото бил много уморен”, жалва се друга ядосана жена от мъжа си.  

Повечето мъже гледат да избягат от семейните ангажименти и да си пийнат в гаражни кръчми. Ако нямат пари все ще се намери кой да ги почерпи, а при удобен случай жестът ще бъде върнат. Други се събират вкъщи и започват да пият и да си говорят за казармата и колко вървежни са били. Разгневени съпруги, които вече са гледали този филм и се чудят какво да сложат на масата за вечеря или как ще платят тока, за да не го спрат, изливат цялата си жлъч върху половинките си. Обикновено това се случва като партньорите по пиячка си тръгнат. Стига се често и до побоища или вече придобилото популярност домашно насилие. Семейните скандали се чуват от съседи в блока, но никой не смее да се намеси.

Родопчанката носи хомота и в селата.

Много честа гледка е в някои села мъжът да се е качил на магарето, а жена му след него носи на гърба си дърва. В златоградското село Долен жените работят докато мъжете си пийват в кръчмата. На въпрос защо не помогнат на половинките си, един  мъж ,отпивайки от ракията си, казва: „Ха, бре, немой будаля”.

Обичайна практика е жената да се товари с всичко, а и дори не прави впечатление, защото е начин на живот. 

89-годишна баба е вдовица от 53 години. Мъжът и починал преди толкова години и тя останала сама с невръстните си деца- едното на 6 години, а другото на 2 тогава. През всичките тези години жената се е справяла с всичко на село. Гледала е децата си, грижила се е за животните и градините си. 

„Не съм си и помисляла да се омъжвам пак, защото никой нямаше да стане баща на децата ми. Не се оплаквах, приех съдбата си, трудих се и само вечер си плачех, когато бях приключила с къщната работа и децата бяха заспали. Те пораснаха и се грижат за мен, благодарни са ми, че не съм  им докарала някой, който да ги тормози и да се прави на баща”, споделя жената. 

Тя разказа навремето, когато съществувало ТКЗС, как през нощта с други вдовици са ходили да си събират ябълки за зимата. 

„Съобщиха с барабана, че край селото има мечка и да внимаваме, но аз и моята етърва през нощта отидохме и си събрахме две торби с ябълки. Внуците си спомням, че плачеха и казваха: „Бабо, мечката ще те изяде, недей излизай, но аз отидох”. Такъв е животът, какво поднесе това е, няма място за отчаяние и страх. Трябва да се борим да оцеляваме и по-малко да мрънкаме”, посочва 89-годишната жена.

Още от времето, когато жената е стояла зад печката, с парцал в ръка, и е раждала по 10 деца, и досега тя е водеща в семейството.  

Жените заемат всякакви позиции, доказани професионалисти и отговорни са, защото се грижат и за семейството си. 

Нежните половинки са независими и свободни, реализират се успешно, градят кариера, справят се с предизвикателствата на ежедневието и битовите проблеми, както и грижите за децата. А когато се налага могат да раздадат правосъдие с тигана върху главата на мъжа.

Не ядосвайте жените… 

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Източник: 24rodopi.com